Gemeente wil ruim 1 miljoen euro vrij maken voor betere ventilatie op Oosterhoutse scholen

Foto: Alexas_Fotos by Pixabay

Gemeente Oosterhout, Delta Onderwijs en het Sint-Oelbertgymnasium investeren samen in betere ventilatie tegen de verspreiding van het Coronavirus.

Forse investeringen

Het college van burgemeester en wethouders heeft afgelopen maandag besloten de raad voor te stellen om 1,16 miljoen euro vrij te maken voor de aanpak van de ventilatie in de schoolgebouwen van Delta onderwijs en het Sint-Oelbertgymnasium. Deze scholen dragen zelf ook bij om de ventilatie op orde te brengen. Met de voorgestelde aanpassingen kunnen de leerlingen en leerkrachten straks weer in een prettige en gezonde leeromgeving werken. In september 2020 kwamen de eerste signalen over de effecten van een te hoog CO2-gehalte in de lucht. Dat dit gevolgen had voor de overdraagbaarheid van het Coronavirus werd steeds meer duidelijk. De schoolbesturen van alle scholen hebben daarna in opdracht van de gemeente metingen verricht naar de luchtkwaliteit. Voor een aantal basisscholen van Delta onderwijs en bij het Oelbert bleek de luchtkwaliteit in de klaslokalen niet helemaal aan de gestelde eisen te voldoen. Om dit te verbeteren is een forse investering nodig.

Veilige schoolomgeving

Wethouder Dees Melsen van onderwijs is blij met de samenwerking met de scholen: “Het is belangrijk dat kinderen en leerkrachten in een fijne en veilige schoolomgeving kunnen werken. Goede ventilatie is daarbij van groot belang. Samen met Delta Onderwijs en het Sint-Oelbertgymnasium hebben we afspraken kunnen maken zodat dit snel op orde komt.” Vanuit het Rijk is er een regeling om te investeren in ventilatie. De gemeente Oosterhout en het Sint-Oelbertgymnasium hebben besloten van de regeling gebruik te maken en ontvangen hiervoor bijna € 420.000,- subsidie. Aanvullend investeren de gemeente en het Oelbert elk € 490.000.

Enorme energielasten

Rector Auke van Ast is verheugd met het voorstel: “Vanaf het moment dat duidelijk werd dat goede ventilatie helpt tegen de verspreiding van corona en andere ziekteverwekkers die luchtweginfecties veroorzaken, zijn we een onderzoek gestart hoe we de ventilatie in het schoolgebouw kunnen verbeteren. Ook hebben we zoveel mogelijk natuurlijk geventileerd. Naast kou en tocht voor leerlingen en leerkrachten leidt dit in de herfst- en winterperiode tot enorme energielasten. We zijn daarom heel blij met de coöperatieve opstelling van de gemeente door nu samen met ons op te trekken in dit maatschappelijk probleem.” Ook Delta Onderwijs investeert mee in ventilatie op een aantal basisscholen. De maatregelen op deze scholen zijn eenvoudiger en goedkoper te realiseren. Zowel Delta Onderwijs als de gemeente investeren elk € 250.000. Bestuursvoorzitter Niels Brans is erg tevreden dat de gemeente en het bestuur hier samen in optrekken. “Als Delta Onderwijs investeren we mee in goede ventilatie voor onze leerlingen en medewerkers. We zijn blij dat de gemeente hier ook verantwoordelijkheid in neemt. Wij herkennen hierin de betrokkenheid vanuit de gemeente met het onderwijs, zoals zij dat de gehele Coronaperiode hebben getoond.”

Gemeenteraad neemt in februari besluit

In de gemeenteraad is regelmatig aandacht gevraagd voor een goede ventilatie op scholen vanwege Corona. In de raadsvergadering van 22 februari neemt de gemeenteraad een besluit over de bijdrage van 1,16 miljoen. Na het besluit kan de uitvoering van de werkzaamheden nog in dit voorjaar starten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen