Afval: onderzoek naar intensievere samenwerking tussen gemeenten in de regio

Foto: Oosterhout Nieuws

Oosterhout gaat met een aantal andere gemeentes in de regio intensiever samenwerken op het gebied van afval.

Circulaire economie

Het kabinet wil in 2030 een halvering van het gebruik van grondstoffen bereiken en in 2050 een volledig circulaire economie hebben. Gemeenten staan dus allemaal voor dezelfde opgave: bijdragen aan de VANG-doelstellingen (Van Afval Naar Grondstof) en een circulaire economie. De VANG-doelstellingen zijn gericht op het verminderen van de hoeveelheid restafval van huishoudens en het scheiden van zoveel mogelijk recyclebare grondstoffen. In een circulaire economie gaan we efficiënter en zorgvuldiger om met grondstoffen, materialen en producten. Daardoor zijn we minder afhankelijk van de winning en productie van nieuwe grondstoffen en materialen.

Kennis bundelen

Binnen deze opgave hebben gemeenten te maken een aantal uitdagingen. Met een toegenomen complexiteit en samenstelling van de gescheiden ingezamelde materiaalstromen en met snelle technologische veranderingen en marktveranderingen in het hergebruik van die stromen. Om hier goed op in te kunnen spelen, is het belangrijk om kennis te hebben van complexe afval- en grondstromen, technologische ontwikkelingen, marktontwikkelingen en regionale verwerkers en inzamelaars en om die kennis te bundelen.

Intensievere samenwerking

Daarom hebben gemeentes Altena, Alphen-Chaam, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Moerdijk en Oosterhout besloten tot een onderzoek naar een intensievere samenwerking op het gebied van afval. Het gaat daarbij niet alleen om de afvalinzameling, maar ook om afvalverwerking en sorteren, circulair ondernemerschap, inkoop, automatisering en voorlichting en handhaving.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen