Definitief ontwerp zuidelijke deel Ecologische Verbindingszone Contreie vastgesteld

Foto: doemee.oosterhout.nl

Het definitieve ontwerp voor het zuidelijke deel van de Ecologische Verbindingszone Contreie is door het college vastgesteld.

Ecologische Verbindingszone

Het noordelijk deel van de Ecologische Verbindingszone Contreie (EVZ) werd al in 2013 aangelegd. Het zuidelijk deel (vanaf de Vrachelsestraat tot het Markkanaal) is destijds niet aangelegd. Daar ligt namelijk een bouwweg die nog in gebruik is voor het bouwverkeer van de Contreie. Inmiddels naderen de bouwactiviteiten in de Contreie hun einde en wordt de bouwweg einde dit jaar overbodig. Hierdoor kan vanaf dan ook het zuidelijke deel van de EVZ worden aangelegd. Het ontwerp uit 2013 is in 2022 opnieuw tegen het licht gehouden en tijdens meerdere bijeenkomsten besproken met diverse belanghebbenden. Dit heeft uiteindelijk geleid tot het deze week vastgestelde ontwerp.

Koppeling natuurgebied

Het aanleggen van de EVZ gaat versnippering van het landschap tegen en koppelt bestaande natuurgebieden met nieuwe natuurgebieden. De verbindingszone functioneert als trekroute en als (tijdelijk) leef- en voortplantingsgebied. Ook levert de EVZ een positieve bijdrage aan de biodiversiteit en is de aanleg een kwalitatieve meerwaarde voor de Contreie. Met de aanleg van de EVZ wordt invulling gegeven aan afspraken die al in 2009 met de provincie en Brabantse Delta zijn gemaakt en waarvoor in een eerder stadium ook al subsidie is uitgekeerd. De aanleg van dit deel van de EVZ is de laatste schakel om de totale EVZ af te ronden. De ontwikkeling past binnen de Omgevingsvisie Oosterhout en de visie “Oosterhout 2030”.

Invulling EVZ

De EVZ vormt de fysieke westelijke grens van het woongebied de Contreie met het omliggende landschap. De EVZ maakt door het groene karakter deel uit van de landschappelijke buffer tussen Den Hout en de Contreie. Zo vormt de EVZ de verbinding met en overgang naar het omliggende landschap. Het zuidelijke deel van de EVZ wordt een droge zone. Dit gedeelte is geschikt voor dieren zoals dagvlinders, sprinkhanen, patrijzen en kleinere zoogdieren als de egel, de wezel en diverse muizensoorten. In de EVZ komen verschillende soorten planten en bomen: bloemrijk schraalgrasland, doorlopend en verdiept struweel langs de kavels, clusters van struweel, solitaire bomen, bos met mantel- en zoomvegetatie, takkenrillen, een keverbank en open zandige plekken. De bouwweg die momenteel nog verhard is, wordt vervangen door een zandpad. Dit trekt bijvoorbeeld zandbijen aan. De aanplant zal uitsluitend bestaan uit inheems plantmateriaal met jaarrond een grote biodiverse waarde.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen