Mathijs Raaijmakers (VVD) stelt vragen over ontbreken Oosterhoutse groepsvaccinatielocatie

Foto: VVD Oosterhout

Mathijs Raaijmakers (VVD) stelt vragen over de locatie van de vrijwillige groepsvaccinaties door de GGD voor inwoners van Oosterhout.

Groepsvaccinatie

Maandag 27 maart stond er een vrijwillige groepsvaccinatieronde gepland door de GGD in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma. De locatie was de Amerhal in Made. Mathijs Raaijmakers (VVD): “Afgelopen jaren worden kinderen uit de gemeente Oosterhout vaak opgeroepen om hun vrijwillige vaccinatie in Made te halen. Deze locatie is met de fiets voor kinderen – en zeker kort na schooltijd – praktisch onhaalbaar. Vanaf de Boerhavelaan is het bijvoorbeeld 12,5 km. Het gevolg hiervan is een file Oosterhout uit voor de Bromtol en voor de A59 en vice versa.”

Kansengelijkheid

Mathijs gaat verder: “Vaccinatie draagt bij aan het fors verlagen van het risico op bepaalde ziektes. Zoals HPV-vaccinatie het risico op bepaalde kankersoorten fors verminderd. Vanuit kansengelijkheid is het erg belangrijk dat inwoners vaccinatie als laagdrempelig ervaren. Immers, vaccinatie is vrijwillig en door desinformatie neemt de vaccinatiebereidheid helaas af. We weten dat in kwetsbaardere wijken de levensverwachting fors lager is. En dit is onwenselijk.”

Laagdrempelig vaccineren

“Laagdrempelig vaccineren is gebaat bij een (psychologisch) snel of zelfstandig bereikbare locatie. Juist ook voor kinderen waar geen auto in het gezin is, papa met de auto naar zijn fulltime baan moet, waar de eenouder praktisch niet mee kan door ziekte of de zorg voor andere kleine kinderen. Daarnaast is het waarschijnlijk ook duurzamer om Oosterhoutse kinderen op een locatie in Oosterhout te vaccineren.” Mathijs heeft namens zijn partij de volgende vragen geformuleerd richting wethouder Piena:

  1. Onderschrijft de wethouder dat een Oosterhoutse locatie drempelverlagend werkt?
  2. Is de wethouder bereid om op korte termijn met de GGD af te spreken dat de groepsvaccinatierondes van Oosterhoutse kinderen alleen nog in Oosterhout plaatsvinden? En de inhoud van de afspraken binnen drie maanden terug te koppelen aan de raad?
  3. Zegt de wethouder toe om alles in het werk te stellen om praktische problemen voor het gebruik van gemeentelijke locaties op te laten heffen, zodat deze locaties ook daadwerkelijk gebruikt kunnen worden voor groepsvaccinatierondes?

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen