Gemeente gaat rattenoverlast omgeving Beneluxweg te lijf

Foto: 422737 by PIxabay

Een ervaren rattenbestrijder gaat op 4, 5, 6, 8 en 10 april met een speciale persluchtbuks en loodvrije kogeltjes de rattenplaag bestrijden.

Rattenoverlast Beneluxweg

De gemeente heeft diverse meldingen ontvangen betreffende een toename van ratten in de buurt van de Beneluxweg in de wijk Oosterheide. Op verzoek van de gemeente heeft het Kennisinstituut Bestrijding Ongedierte (KiBo) een onderzoek uitgevoerd. Uit dit onderzoek is gebleken dat er inderdaad een aanzienlijk rattenprobleem heerst tussen de snelweg A27, de Beneluxweg en de Europaweg tot aan de moskee. Op advies van KiBo heeft de gemeente besloten om de rattenoverlast aan te pakken door middel van het afschieten van ratten. Een gespecialiseerde rattenbestrijder zal hiervoor op 4, 5, 6, 8 en 10 april worden ingezet. Deze activiteiten zullen voornamelijk ’s avonds en soms ’s nachts plaatsvinden. In deze brief willen we uitleggen waarom we voor deze aanpak hebben gekozen en hoe het in de praktijk zal worden uitgevoerd.

Afschieten ratten

Hoewel bewoners en bedrijven in de omgeving van de Beneluxweg zich samen inzetten om de omgeving schoon te houden en afval op de juiste wijze aan te bieden, blijft het aantal ratten sterk toenemen. Traditionele bestrijdingsmethoden zoals klemmen hebben niet het gewenste effect gehad, zo laat de gemeente weten. Daarom heeft KiBo de gemeente geadviseerd om een andere aanpak te hanteren om de rattenpopulatie onder controle te krijgen. Het advies is om de ratten af te schieten, wat in andere gemeenten al succesvol is gebleken. De gemeente Oosterhout heeft hiervoor een ontheffing gekregen van de provincie.

Hoe werkt dit?

Een ervaren rattenbestrijder zal werken met een speciale persluchtbuks. Om ratten op te sporen, wordt een warmtecamera gebruikt. Vervolgens worden de ratten gericht beschoten met loodvrije kogeltjes. De rattenbestrijder is een gekwalificeerde schutter en wordt vergezeld door een beveiliger, die ervoor zorgt dat mensen op veilige afstand blijven. Het gebied waarin de ratten worden bestreden, wordt vooraf afgezet met rood-wit lint voor veiligheid. Voor toevallige voorbijgangers is het afschieten ongevaarlijk, mits ze minstens 30 meter afstand bewaren. Deze methode wordt beschouwd als diervriendelijker en veiliger dan het gebruik van rattenklemmen, waarbij ratten vaak onnodig lang lijden.

Exacte tijden

De rattenbestrijder zal op de volgende dagen aanwezig zijn op donderdag 4 april tussen 19.00 en 23.00 uur, vrijdag 5 april tussen 19.00 en 23.00 uur, zaterdag 6 april tussen 19.00 en 00.00 uur, maandag 8 april tussen 00.00 en 04.00 uur, woensdag 10 april tussen 19.00 en 04.00 uur (afhankelijk van eerdere resultaten).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen