Gemeente op zoek naar nieuwe toeristische plannen

Foto: Screenshot uit promotiefilm

De gemeente Oosterhout heeft in 2017 de beschikking over een fonds, waaruit nieuwe plannen om het toerisme te bevorderen gefinancierd kunnen worden. Oosterhoutse bedrijven, instellingen of burgers die plannen hebben om het toerisme te bevorderen, kunnen die bij de gemeente indienen. Deskundigen uit het toeristisch veld toetsen of het plan in aanmerking komt om ondersteund te worden.

Het fonds wordt het eerste jaar gevuld met ongeveer € 60.000 uit de toeristenbelasting en de komende jaren gaat Oosterhout daarmee door. Deze belasting komt daarmee voor een belangrijk deel rechtstreeks ten goede aan de toeristische branche en met name aan de vernieuwingen daarin.

Promotie

Burgemeester en wethouders hebben besloten om een deel van de jaaropbrengst van het fonds te benutten voor jaarlijks terugkomende kosten voor de promotie van Oosterhout en de verbetering van het toeristisch klimaat. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan het aantrekkelijker maken van de Zwaaikom als stadshaven en het op orde brengen en houden van bewegwijzering.

Het grootste deel van dat bedrag is bedoeld om te stimuleren dat er meer toeristen naar Oosterhout komen, dat ze er langer blijven en dat ze er meer geld besteden.

Voorwaarden

De ingediende plannen moeten aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • het plan stimuleert het aantal toeristen, de verblijfsduur en de bestedingen;
  • heeft een onderscheidend karakter;
  • is geen bestaand terugkerend evenement (daarvoor zijn andere mogelijkheden);
  • de aanvrager heeft er zelf geen commercieel belang bij;
  • twee maal per jaar worden de ingediende plannen beoordeeld (deadlines zijn 1 april en 1 oktober);
  • aanvragen worden toegelicht inclusief een begroting.

Wethouder Marcel Willemsen (vrijetijdseconomie): “Oosterhout heeft toeristen veel te bieden. Je kunt hier fantastisch eten, drinken, winkelen, sporten en van de natuur genieten. Oosterhout ligt heel centraal en middenin een regio waar volop te doen is. Iedereen moet dat weten en iedereen moet hier naartoe komen. Om dat te stimuleren kunnen we nu gelden uit het toeristisch fonds inzetten. Ik ben heel benieuwd naar de plannen die Oosterhout nog beter op de kaart gaan zetten.”

Uitvoering

De aanvragen voor een bijdrage uit het toeristisch fonds worden beoordeeld door het Platform Toerisme. Het Platform adviseert het college over welke aanvragen het verdienen gehonoreerd te worden. Dat doet zij twee keer per jaar, in april en in oktober.

Het Platform Toerisme is breed samengesteld uit deskundige vertegenwoordigers van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afd. Oosterhout, Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO), Winkelstad Oosterhout, Samenwerkende Recreatie Ondernemers (SRO), Regio West-Brabant (RWB), en de VVV.

Via www.oosterhout.nl, onder toerisme, kan een aanvraagformulier voor een bijdrage uit het fonds ingevuld worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen