Oosterhouts Bluesfestival wordt ‘Blues & Rock Weekend’

Foto: Blues & Rock Weekend

In het tweede weekend van September staat de 30ste editie van het Oosterhoutse “Bluesfestival” op de agenda. Het zal dit jaar in een iets afgeslankte vorm plaats gaan vinden op 7, 8, 9 en 10 september op vier podia in Oosterhout. 

Vier dagen kwaliteitsmuziek

Het afgelopen jaar is een aantal deelnemers aan het festival door omstandigheden (overname, faillissement, beleidsverandering) gestopt. Op initiatief van de overgebleven deelnemers en de St. Oosterhout Blues verandert het festival dit jaar naar een ‘Blues & Rock – weekend’ en hoewel de podia gereduceerd zijn, is er voldoende kwaliteit om vier dagen te genieten van lekkere muziek. Het festival is gratis te bezoeken want de onkosten worden gedragen door de deelnemers èn sponsoren. Klik op het programma om deze te vergroten.

Wetmatigheden

Er zijn natuurlijk wel een aantal wetmatigheden. Zo opent Café de Pub op donderdagavond traditiegetrouw de live-optredens, nu met het “rockechtpaar” Maus en Kees, bekend van B-Ruder en Reply to All. Tegelijkertijd treedt Bertus Borgers op in Theater De Bussel met zijn programma: “De Blues kleeft aan mij”, al met al een goede start voor de combinatie van dit weekend: Blues & Rock.

Regionale helden op vrijdag

Op vrijdagavond staan een aantal regionale helden op het podium van café Oud Brabant. Harvey Blom en Jan de Bruijn met hun bands. De eerste staat nog aan de vooravond van zijn carrière, de ander mag een icoon genoemd worden, maar beiden weten het publiek aan zich te binden met hun geweldige gitaarspel en vocalen. In de Apotheek  speelt The Rude Move hun stevig stomende bluesrockcovers met passie en plezier. Voor de mensen die zelf actief willen zijn: neem je instrument mee en plug in! bij de bluessessie in café De Pub onder leiding van Ron Krop (El Kroppo).

Je hoeft niet te lopen
(dat doen de muzikanten zelf)

Op zaterdagmiddag wordt een plug-in akoestisch festivalletje gehouden tussen drie podia. De deelnemende acts spelen steeds een half uurtje op een podium en verkassen daarna zelf naar een ander podium. Zodoende kan het publiek vanaf ca. 16:00 uur de muziek volgen of gewoon blijven zitten en de muziek aan zich voorbij laten komen. Deze bluescruise tracktocht wordt uitgevoerd door Big Bo, Riverside Jr. en Jansen & De Vries.

Zaterdagavond onder andere Dishking

Op zaterdagavond wordt de keuze eenvoudig: een mooie wandeling langs de podia om alles te zien: Rootbag (met Richard van Bergen), Dishking, The Sauce en Sean Webster zorgen voor een breed assortiment aan muzieksoorten waardoor de bezoekers een heel gevarieerde avond kunnen beleven. Dishking brengt een special op het podium van Oud Brabant met zijn Americana/Tarantino muziek. The Sauce maakt met d’Apotheek een reisje naar New Orleans met Blues Rock en Southern Rock. Rootbag smelt op geheel eigen wijze verschillende invloeden in de Pub samen tot een pittige Gumbo-soep: rauw met groove en soul en als slotact staat Sean Webster in Oud Brabant die er zijn reputatie als grote Britse blues-rock gitarist vorig jaar al waarmaakte, maar nu met eigen band een en ander nog eens dunnetjes overdoet.

Lokale legendes

Zondagmiddag wordt in Oud Brabant afgetrapt door Lokale (maar ook nationale) Legende Kaz Lux die voor een groot deel mede-bepalend is geweest voor de Oosterhoutse (èn Nederlandse) “Rock’n’roll, Blues & Rock”-scene: Screamers, Brainbox, solo of in combinatie met andere grootheden. Kaz Lux was erbij! Even later treedt Sweet Mary Jane aan in de Apotheek met een ode aan de bluesrock uit de jaren 60 en 70. Voor vele live-muziek liefhebbers de bakermat van de hedendaagse muziek.

Aan het eind van de middag staan de Dicemen op de planken van Oud Brabant. Daarmee wordt een lange aaneenschakeling van deze festivals verbonden door Bert Schellekens en Ad Raams. Als muzikanten van Watts Happening, Watts in A Name, Bluescarrousel & Dicemen zullen zij degene zijn die het vaakst van de partij waren in dit muzikale weekend. Volgens geruchten zou dit voor Bert de laatste officiële actieve deelname zijn. Ad (ook voorzitter van Oosterhout Blues) is helaas verhinderd dit jaar. Hopelijk is hij volgend jaar wel weer van de partij. We wensen hem en zijn naasten veel sterkte en succes de komende tijd.

Stijlvolle afsluiting

Het Blues en Rock-weekend wordt daarna in stijl afgesloten in café De Pub met Rootless die stevige blues- en rock muziek op de planken brengt. Daarmee is de cirkel rond en wordt wat ons betreft de basis gelegd voor een nieuw festival in Oosterhout: het Blues & Rockfestival!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen