FNV geeft een update wat betreft de stand van zaken

Foto: CC0/Public Domain

FNV Dongemond heeft op 9 november een overleg gevoerd met de verantwoordelijk wethouder van Sociale zaken, Mark Vissers. Tijdens het overleg is kort gesproken over de gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018. De FNV en gemeente Oosterhout hopen dat velen kiesgerechtigden gaan stemmen. In de aanloop naar de verkiezingen organiseert FNV Dongemond in de gemeente een politiek debat op 14 maart 2018 in wijkcentrum De Slotjes waarbij het FNV 10 puntenplan voor gemeenten rode draad is. Voor de FNV zijn ‘Verdringing van werk’, ‘Werken zonder loon’ en Armoedebestrijding’ en ‘Beschut werk’ issues die continu onderwerp van gesprek zijn.

Verdringing van werk en Werken zonder loon

Medewerkers met een vaste of tijdelijke arbeidsovereenkomst en mensen die vanuit de participatiewet aan werk komen worden steeds meer concurrenten van elkaar. Tijdens het gesprek is hierover door FNV Dongemond een toelichting gegeven. Ook ‘Werken zonder loon’ is een doorn in het oog voor de FNV. Mensen met een beperking en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt wordt vanuit de participatiewet gevraagd een tegenprestatie te doen voor de maatschappij in de gemeente. De eerste drie maanden werken zij met behoud van de uitkering, dus werken zonder loon! Verantwoordelijk wethouder mark Vissers geeft over het beleid van de gemeente een toelichting en zegt dat er aan deze mensen geen tegenprestatie gevraagd wordt. Na het doorlopen van de proefplaatsing zoals de wet dit voorschrijft worden deze mensen aan een vaste of tijdelijke baan geholpen.

Oosterhout heeft over 2017 42 mensen die hiervoor in aanmerking komen. 13 mensen hebben een proefplaatsing. 23 hebben een vast of tijdelijk contract aangeboden gekregen bij een werkgever. Voor 6 mensen is de proefplaatsing beëindigd en hebben geen arbeidsovereenkomst aangeboden gekregen. Mensen die vragen of problemen hebben en geconfronteerd worden door verdringen van werk of werken zonder loon kunnen met de wethouder een afspraak maken voor een gesprek.

Beschut werk

Door de invoering van de participatiewet in 2015 zijn er nog altijd geen arbeidsvoorwaarden geregeld voor medewerkers in het nieuwe beschutte werk en medewerkers die in de vorm van een detachering een garantiebaan hebben. Helaas zien we onder deze groepen wel te veel werk met behoud van uitkering, oftewel werken zonder loon. De FNV vindt dat iedere medewerker in Nederland recht heeft op fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden, ook medewerkers met een arbeidsbeperking. Zij hebben recht op een centrale regeling met goede afspraken over loon, reiskosten, verlof, ontwikkeling en pensioen. Dat is een kwestie van fatsoen.

Op 13 juni 2017. Heeft de FNV al aandacht voor dit onderwerp tijdens het VNG-congres in Goes, waar bij veel gemeenten bleek dat er bereidheid is om over dit belangrijke onderwerp mee te denken.

Veel gemeenten hebben zich in de afgelopen periode al tot de FNV gewend om (collectieve) arbeidsvoorwaarden af te spreken voor deze nieuwe doelgroep. Het gaat hier om gemeenten die vinden dat werken moet lonen. En dat er voor mensen, die ondanks hun beperking hun eigen geld verdienen, fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden geregeld moeten worden. Ook weten we dat er gemeenten zijn die met smart wachten op een landelijke regeling.

FNV Dongemond heeft dit thema tijdens het overleg stevig er op aangedrongen dat de medewerkers van het bedrijf Go – Wava onzeker zijn en dat de medewerkers recht hebben op goede arbeidsvoorwaarden. Het plaatsen van nieuwe medewerkers voor de verplichte beschutte werkplekken is een verantwoordelijkheid van de gemeente. Wethouder Mark Vissers deelt de FNV mee, dat de gemeente geen brief ontvangen heeft voor de ondersteuning voor goede arbeidsvoorwaarden. Toch is hij van oordeel dat de medewerkers met een beschutte werkplek recht hebben op goede arbeidsvoorwaarden en cao. Hij zegt zijn morele steun toe en bespreekt dit tijdens het aanstaande overleg bij Go – Wava. Hierbij zijn de verantwoordelijk wethouders van de Dongemond gemeenten Aalburg, Drimmelen, Geertruidenberg, Werkendam en Woudrichem aanwezig.

Armoedebestrijding

FNV Dongemond heeft ook de Klijnsma gelden geagendeerd. Kinderen die leven in armoede hebben recht op kansen. Mark Vissers heeft € 500.000,00 meer vrijgemaakt. In december gaat er een uitgewerkt voorstel naar de raad. Inhoudelijk worden geen mededelingen gedaan. Op dit voorstel heeft FNV Dongemond positief gereageerd. Armoedebestrijding onder kinderen moet worden aangepakt en deze kinderen hebben recht op een toekomst en menswaardig bestaan. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen