Oosterhout streeft naar een Dementievriendelijke leefomgeving

Foto: Surplus Welzijn

Wat doe je als iemand vreemd gedrag vertoond of de weg kwijt is? Hoe ga je om met iemand met (beginnende) dementie? De gemeente Oosterhout en Surplus streven naar een dementievriendelijke gemeenschap en doen dit onder andere door trainingen aan te bieden waar mensen leren hoe om te gaan met dementerenden. Daarnaast gaat Surplus een mooie samenwerking aan met Theater de Bussel.

Dementievriendelijk

Vanuit angst sluiten dementerenden zich vaak buiten. Om dat te voorkomen is het belangrijk dat mensen zich bewust worden van manieren om met dementerenden om te gaan en weten op welke signalen ze moeten letten. Winkels, sportverenigingen en woonwijken zijn plekken waar mensen vroegtijdig in aanraking komen met dementerenden. Daarom gaat de gemeente samen met Surplus  aan de slag om deze plekken dementievriendelijk te maken.

Handreikingen

Dit doen ze met het concept Dementievriendelijke Gemeenschap (DVG) dat hiertoe concrete handreikingen biedt. Ondernemers, verenigingen, buurtpreventieteams en andere organisaties kunnen zich via [email protected] bij de gemeente aanmelden voor een gratis training over hoe om te gaan met dementerenden. Dementievriendelijke Gemeenschap (DGV) is reeds landelijk en in Noord-Brabant (met Provinciale ondersteuning vanuit Stichting Zet) in meer dan 25 gemeenten gelanceerd.

Samenwerking met De Bussel

In het kader van een dementievriendelijke leefomgeving is Surplus samen met Theater de Bussel een leuke samenwerking aangegaan. Op vrijdag 23 februari staat de waanzinnige voorstelling ‘Ma ‘ – naar het boek van Hugo Borst – op de planken van Theater de Bussel. In dit boek vertelt Hugo over zijn dementerende moeder. Alle mantelzorgers krijgen een gratis kopje koffie of thee. Deze avond zal de mantelzorgconsulent van Surplus welzijn aanwezig zijn. Zij kan iedereen desgewenst meer informatie rondom mantelzorgzaken geven.

Ma – Eric Corton

Hugo Borst vindt ‘mantelzorger’ een raar woord, maar hij is het zelf ook. Al jaren verzorgt hij zijn zesentachtigjarige moeder, die aan dementie lijdt. Op ontroerende en vaak geestige wijze schrijft hij over de ingrijpende gevolgen van haar aftakelende geest. Ma is een liefdevol en prachtig geschreven portret van een moeder en haar zoon. Eric Corton vertolkt zijn dilemma’s, angsten en moederliefde in de prachtige voorstelling ‘Ma’ op vrijdag 23 februari om 20.30 uur in Theater de Bussel. De voorstelling is geheel uitverkocht, maar ben je mantelzorger en heb je kaartjes voor de voorstelling Ma? Dan kunt u de consumptiebon ophalen bij de receptie van Surplus aan de Klappeijstraat 44.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen