Commissaris Penning voor Priorin bij presentatie Oosterhoutse Kloosterwijn

Foto: Henny Brandt

Dit weekend werd de eerste Oosterhoutse Kloosterwijn gepresenteerd in het St. Catharinadal. Priorin Maria Magdalena kreeg tijdens de presentatie de Commissaris penning waarmee de Commissaris van de Koning Wim van de Donk van Brabant, zijn waardering uitsprak voor deze bijzondere vrouw.

Geschikt voor wijnbouw

De zusters van Sint-Catharinadal hebben hun akkers eeuwenlang gebruikt voor het weiden van de koeien en het verbouwen van onder andere maïs. Sinds enkele jaren is de grond geschikt gemaakt voor wijnbouw. Op 29 mei 2018 is de eerste van wijn van het Sint-Catharinadomein gebotteld en sinds zaterdag dus verkrijgbaar in de Kloosterwinkel bij het St. Catharinadal.

Over de Wijngaard

De aangeplante druivensoorten zijn: Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Blanc, Pinot Noir, Auxerrois en Gamay. Van deze druiven maakt men vooral witte wijnen. De Pinot Noir en Gamay worden gebruikt voor een licht gekleurde Rosé, als in de Provence.  Het Catharinadomein is ca 7,5 ha groot; totaal 44 km. aan druivenplanten op 36.000 druivenstokken. Als de wijngaard na enkele jaren volgroeid is, kan bij een gemiddelde tot goede oogst de opbrengst ongeveer 20.000 liter wijn zijn. De ommuurde clos is 1 ha groot. Het is er gemiddeld ongeveer 4 graden warmer. Hier staan de druivensoorten voor de rode wijn.

Onderhoud van de Wijngaard

Mensen van GO! onderhouden de wijngaard. Zij snoeien en wieden, zorgen voor de biologische onkruidbestrijding, bemesten en voegen voedingsstoffen toe. Het oogsten in het najaar is afhankelijk van de rijpheid van de druif en gebeurt handmatig. Onder deskundige leiding en samen met veel vrijwilligers worden de druiventrossen zorgvuldig geselecteerd en geknipt. Sint-Catharinadal heeft een eigen wijnpers. In het Wijnhuis komt de druivenmost in metalen tanks en begint het rijpingsproces. Een externe bottelaar komt de wijn op het klooster in flessen doen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen