Blog Fabiënne: “Weet je dat wel zeker schat, dat is een pleuris end hoor…”

Fab & Pap
Fab & Pap
Foto: Fabiënne Huisman

Op 7 oktober lopen diverse Oosterhouters mee met de Singelloop in Breda. Fabiënne Huisman en Erik Oomes proberen minimaal 15.000 euro op te halen voor Alzheimer Nederland onder de naam “Oosterhout loopt voor een Alzheimervrije generatie”. Zij zullen beiden regelmatig een blog verzorgen op Oosterhout Nieuws over hun ups en downs in de aanloop naar hun loop. Dit keer de tweede blog van Fabiënne.

“Kopleegmaker”

Op 7 oktober loop ik samen met Erik Oomes en nog bijna 270 lopers de Singelloop. Ik loop de halve marathon, maar één ding is duidelijk: wij lopen allemaal voor Alzheimer Nederland. Al veel eerder merkte ik dat hardlopen een goede “kopleegmaker” was. Mijn vader leed aan Lewy Body, een bijzondere vorm van Alzheimer, die ervoor zorgt dat je langzaam aftakelt (vooral fysiek).

Rasechte Amsterdammer

Ik nam afscheid van alle karaktertrekken die mij zo bekend waren. Mijn vader was een rasechte Amsterdammer en droeg dit, zeker naarmate hij zieker werd, duidelijk uit. Ik vertelde hem dat ik voor hem van Dam tot Dam ging lopen, waarop hij antwoordde: “Weet je dat wel zeker schat, dat is een pleuris end hoor…” Mijn vader was absoluut niet sportief, hij vond al die lichaamsbeweging nergens goed voor. “Bridgen is ook topsport”, zei hij dan… Mijn partner deelt die mening van mijn vader. “Wat doe jij jezelf aan?” Hij zegt als grap geregeld tegen mij: “Je loopt wel erg veel, jammer dat je dat niet met een dienblad doet…”

Ik was uitgelopen

Na het overlijden van papa heb ik uiteindelijk toch de Dam tot Dam gelopen, zowel de training als de loop zelf werkten enorm heilzaam. Het koppie was leeg, de medaille belandde bij do foto van mijn vadertje. Ik was even uitgelopen…

Lopen voor Ome Hans

Nu lopen we gezamenlijk voor Alzheimer, onder andere voor mijn ome Hans die helaas ook gediagnostiseerd is met deze ziekte. Ik heb het lopen nooit gelaten, maar in deze fase van de strijd train ik serieus veel. Dat valt niet altijd mee. Ik moet soms grinniken als ik zie wat ik allemaal uit de kast trek om deze missie te volbrengen. Naast permanent fysio, Pipokousen, twee keer Crossfit in de week bij mijn maatjes en twee tot drie looptrainingen per week, heb ik een nieuw orakel gevonden: cryo! Je staat in een cabine met min 140 graden en dat drie minuten lang. Je spieren schrikken zich te pletter, ik trouwens ook, maar het werkt. Ik doe die behandeling in Breda. Het is net Ren je rot. Lesgeven op het OLV, in een tussenuur even de diepvries in en dan de klas weer in. Vijfenveertig hè… je moet er wat voor over hebben.

Loopclinic

Vandaag is er wederom een loopclinic van Enforce voor alle deelnemers van Oosterhout loopt voor Alzheimer. Ik loop dan 14 km en inmiddels weet ik, ik ga het halen. Op naar 7 oktober, op naar een Alzheimervrije generatie.

Fabiënne

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen