Programmeren met de Codeklas op het Sint-Oelbertgymnasium

Foto: CC0 Creative Commons / StockSnap

Het Sint-Oelbertgymnasium biedt vanaf dit schooljaar als eerste Oosterhoutse school de leerlingen uit klassen 2, 3, 4 en 5 de mogelijkheid om de basisprincipes van programmeren en coderen te leren kennen in een speciale Codeklas. Leerlingen die deelnemen aan de Codeklas zetten uiteindelijk al hun opgedane kennis in om zelf een eigen game te programmeren.

Slimme apparaten

Computers, smartphones en andere slimme apparaten zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Programmeren en het begrijpen daarvan wordt daarom belangrijker en in steeds meer beroepsgroepen noodzakelijk. Niet alleen voor toekomstige programmeurs, maar voor alle beroepen waarin innovatie een rol speelt.

Gymnasium biedt extra uitdaging

‘Het Oelbert biedt als categoriaal gymnasium diverse extra’s aan om leerlingen te blijven uitdagen’, aldus conrector Ad Vermeulen. ‘We geven bijvoorbeeld Russische les, diverse Science-projecten met onder andere robotjes, naast extra sportlessen en verdiepingen in diverse talen. We zijn trots om daar nu programmeren aan toe te kunnen voegen’. Volgens Vermeulen past programmeren goed bij het gymnasium: ‘Leerlingen leren er logisch en gestructureerd denken, net als bij de klassieke talen’. Daarnaast groeien de programmeurs-in-spé in hun creativiteit en communicatievaardigheden. ‘Het toenemende wiskundig inzicht, het begrijpen van algoritmes en het oplossen van complexe en abstracte problemen: we verwachten dat dit breed zijn vruchten zal gaan afwerpen’.

Eigen game als eindresultaat

De Codeklas zal plaatsvinden op acht dinsdagmiddagen van oktober tot en met februari. Leerlingen die deelnemen aan de Codeklas zetten uiteindelijk al hun opgedane kennis in om zelf een eigen game te programmeren. Dat eindresultaat gaan zij vervolgens presenteren aan hun docenten, medeleerlingen en ouders/verzorgers. Vermeulen: ‘Op het Sint-Oelbertgymnasium zijn we altijd op zoek naar manieren om onze leerlingen onderwijs op maat te bieden; we verwachten dat het programmeren in de Codeklas een waardevolle toevoeging zal zijn aan ons brede keuzepakket’.

Reacties

article
35899
Het Sint-Oelbertgymnasium biedt vanaf dit schooljaar als eerste Oosterhoutse school de leerlingen uit klassen 2,
https://oosterhout.nieuws.nl/nieuws/20180913/programmeren-codeklas-op-sint-oelbertgymnasium/
2018-09-13T07:09:01+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/257/2018/09/13063353/programmeren.jpg
Nieuws