Gratis lezing over ‘Het melkmeisje’ van Vermeer en de Oosterhoutse pot in De Schelleboom

Fragment uit het schilderij 'Het Melkmeisje' van Vermeer
Fragment uit het schilderij 'Het Melkmeisje' van Vermeer
Foto: Publiek Domein

Op dinsdag 2 oktober geven Miranda van Bragt en Fleur de Graaf om 19.30 uur een lezing ´Het melkmeisje en de Oosterhoutse pot´ in De Schelleboom aan Mathildastraat 37a. De lezing is gratis te bezoeken.

Johannes Vermeer

Iedereen kent ‘Het melkmeisje’, het bekende schilderij van de Hollandse meester Johannes Vermeer uit circa 1660 dat momenteel in het Rijksmuseum in Amsterdam hangt. Tijdens het Open Monumentendag-weekend stond dit schilderij en de geschiedenis van de Oosterhoutse pottenbakkerijen centraal. Op het wereldberoemde doek is een pot te zien die in Oosterhout is gemaakt. Iets waar we in Oosterhout trots op mogen zijn.

Lezing

Miranda van Bragt, docent van het Mgr. Frencken College en cultuurcoach, zal je tijdens de lezing op 2 oktober voor de pauze meenemen in een kunstbeschouwelijk en -historisch verhaal over het schilderij. Na de pauze zal Fleur de Graaf, stafdocent Mediavormgeving aan het Radius College Breda, het hebben hoe je het gegeven van de Oosterhoutse pot op dit schilderij kunt gebruiken om Oosterhout en Brabant verder op de kaart te zetten. Dit kan bijvoorbeeld door middel van edutainment en Disneyfication, het proces waarbij een gebied steeds meer kenmerken krijgt van een pretpark.

Specials

De lezing ‘Het melkmeisje en de Oosterhoutse pot’ is onderdeel van de specials die rondom Open Monumentendag in Oosterhout georganiseerd worden. Naast deze special staan er nog een aantal op de planning. Hans van de Prijt vertelt op dinsdag 6 november over 17e eeuwse genreschilderijen en emblematiek. Op een speciale locatie zal Stan Topouzis op vrijdag 23 november een klein gezelschap vertellen over Pottenbakkerij De Paulusabdij (aanmelden via [email protected]). Historica Cock Gorisse sluit af op dinsdag 27 november met een lezing over De pottenbakkers van Oosterhout.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen