Zangeres Minyeshu te gast bij radioprogramma Theatraal

Foto: MINYESHU

In de uitzending van het radioprogramma Theatraal praat Guido van de Mosselaar maandagavond 24 september onder andere met zangeres Minyeshu over haar nieuwe theaterprogramma. Theatraal wordt uitgezonden op ORTS Radio op maandag en dinsdag tussen 21.00 en 23.00 uur.

Minyeshu

Geboren in Dire Dawa, verhuisde Minyeshu op haar 9e naar de hoofdstad Addis Abeba. Op het haar 14e bezocht ze voor het eerst met een vriendin een liveconcert. Vlak daarna deed ze auditie en werd ze aangenomen als zangeres van een band. Op haar 16e werd ze als danseres opgenomen in het Nationale Theater van Ethiopië. Omdat haar ouders niet accepteerden dat ze artieste wilde worden, ging ze bij een tante wonen. Met het Nationale Theater maakte ze tournees door het buitenland. Met de komst van nieuw regering werd het bestuur van het theater veranderd. Toen werden ook enkele optredens om politieke redenen verboden. Naast het dansen bleef Minyeshu ook zingen, met name bij de band Ambassel. Met deze band reisde ze in 1996 naar Europa voor een aantal optredens. Omdat ze het in haar eigen land niet veilig meer vond, besloot ze als vluchteling in België te blijven.

Naar Nederland

In 1998 hoorde de Nederlander San Graatsma van de groep Mosaique Vivant dat er een aantal Ethiopische muzikanten in België woonden. Hij hoorde Minyeshu zingen, en vroeg haar om zich bij de groep Africa-Unite te voegen. Hierin zitten muzikanten uit Somalië, Soedan en Ethiopië. Minyeshu verhuisde hierop naar Eindhoven. Later richtte ze met enkele muzikanten van Africa-Unite de groep Chewata op. In 2003 trad ze op met Marco Borsato in het concert Friends for War Child. In 2011 kwam Minyeshu in contact met Stefan Kruger en Stefan Schmid (Zuco 103) en Paul Willemsen, en begon het project dat tot de opname van de cd Black Ink zou leiden. In de zomer van 2013 had Minyeshu met het project ‘Azalai’ optredens in de Melkweg, Amsterdam Open Air, het festival Sfinks in Antwerpen, het Exit Festival in Novi Sad en op het Sziget Festival in Boedapest. Op dit laatste festival was ze vier avonden te gast op het Jam De La Creme-podium.

Andere gasten

  • De nieuwe voorstelling van Nachthexen: La Parisienne;
  • Singer /songwriter Rob Lutes over zijn optreden in Heusden;
  • Terugblik op het Eastwoodstockfestival;
  • En de maandelijkse column van Liesbeth Bergmans.

Theatraal is op maandag en dinsdag van 21.00 – 23.00 uur te beluisteren via de ORTS radio.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen