Oosterhoutse Abrahammen reizen af naar Belgische Leuven

De Mannen van 69
De Mannen van 69
Foto: Jeff Maanders (doedezedan.nl)

Dit weekend reist er een groep Oosterhoutse Abrahammen af naar Leuven om met de ‘Mannen van 69’ de speciale Jaartallendag te vieren.

Abrahammen

Vanaf 1963 is de gezamenlijke viering van Abrahamdag niet meer weg te denken uit het cultureel leven van Oosterhout. Voorafgaand aan de Oosterhoutse feestdag reist er jaarlijks een groep Oosterhoutse Abrahammen af naar het Belgische Leuven om daar de viering van de Jaartallendag mee te maken. Komende zondag 8 september gaan Michael Kooijman, Hans Vermoolen, Bart van der Meijs Peter van der Maade en Johan van Baardwijk onze stad vertegenwoordigen als ‘De Mannen van 69!

Jaartallenleven

Het Jaartallenleven in Leuven is een bijzonder levenscyclusritueel waarbij de vijftigste verjaardag centraal staat. De basisgedachte van het Jaartallenleven is dat mannen die in of rond Leuven wonen, vanaf de leeftijd van 40 jaar een decennium lang activiteiten ondernemen en ceremonies houden om de viering van hun 50ste verjaardag bijzonder te maken. Ze doen dat onder de naam ‘Mannen van het jaar (geboortejaar)’. In de periode van 10 jaar die de mannen zo samen doorbrengen, resulteert dit rituele proces in een hechte groep die het leven rond de 50 viert en omarmt. Op die manier is het Jaartallenleven een verhaal van aan Leuven gebonden vriendschap, solidariteit en engagement over de generaties heen. Het actieve Jaartallenleven wordt afgesloten met de Jaartallendag, komende zondag. De Jaartallendag in Leuven bestaat uit drie delen. Een Jubileumviering in de Sint Pieterskerk, de Academische Zitting in de 30CC Schouwburg en de beroemde Jaartallenoptocht door het centrum waar alle bestaande Vriendenkringen aan deelnemen.

Oosterhoutse Abrahamdag

Overigens vieren we in Oosterhout ook nog gewoon ‘onze’ Abrahammendag. Doelstelling: Het vieren, in internationaal verband, door mannen geboren in hetzelfde jaar, ongeacht huidskleur, religie of levensbeschouwing, van het bereiken van hun 50e levensjaar. Dit jaar op zaterdag 5 oktober. Het is een feest der herkenning met een fikse dosis humor en zelfspot. Deelnemers aan deze unieke en bijzondere dag komen uit heel Nederland, maar ook uit de omringende landen en verder weg. Het programma van een Abrahamdag bestaat uit een aantal onderdelen: na de ontvangst en registratie is de opening in de Sint Jan basiliek, een ontvangst op het gemeentehuis, kranslegging bij het Abrahambeeld, lunch, diverse activiteiten en de dag wordt afgesloten met een diner en een feestavond met familie, vrienden en oud-Abrahammen. Mail voor meer informatie naar [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen