Lezing heemkring over Gestapo-gevangene Albert van de Poel

Foto: Fragment boek kaft

Op maandag 16 september geeft Geertrui van den Brink een lezing over Gestapo-gevangene Albert van de Poel in het Huis voor Erfgoed.

Albert van de Poel

Wie was Albert van de Poel? En hoe kwam het dat deze geboren Vlaming en oud-hoofdredacteur van het Dagblad voor Noord-Brabant en Zeeland (voorloper van De Stem en het huidige BN DeStem) in 1941, tijdens de Tweede Wereldoorlog, tot ieders verbazing wordt gearresteerd door de Gestapo, maar enkele jaren later toch weer vrolijk door Breda rondloopt? De als pro-Duits bekend staande Vlaming wordt beschuldigd van spionage voor de Britten, het hebben van contacten met de Nederlandse regering en het observeren van vliegveld Gilze-Rijen, maar daar komt hij pas jaren later achter.

‘Staatsfeindlich’

Geertrui van den Brink, kleindochter van Van de Poel, vertelt hier alles over in een lezing die zij maandag 16 september geeft bij heemkundekring De Heerlijkheid Oosterhout. Zij vertelt hoe haar grootvader drie jaar gevangen zat zonder te weten waarvoor. Totdat hij stiekem in de kaartenbak van KZ Neuengamme kijkt. ‘Staatsfeindlich’ staat er op de kaart met zijn naam. Zij vertelt hoe hij wordt vrijgelaten en hoe de geruchtenmachine vervolgens op gang komt. Zij gaat in op de persoon Van de Poel, zijn achtergrond en zijn gedachtegoed, dat hij zelf ziet als Nederlands nationalistisch.

Huis voor Erfgoed

In hoeverre heeft de persbreidel van de Duitse bezetter te maken met Van de Poels arrestatie en gevangenschap. En vooral zijn vrijlating, want het was voor een gevangene van de Gestapo bepaald niet gebruikelijk dat hij ooit nog uit de cel kwam. Tijdens de lezing is er gelegenheid tot stellen van vragen en uitwisselen van gedachten. De lezing begint maandag 16 september om 19.30 uur in het Huis voor Erfgoed (Speelgoedmuseum) aan de Zandheuvel 51. De zaal is open om 19.00 uur, de toegang is gratis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen