Nieuwe gemeentehuis wordt flexibel, open en duurzaam

Foto: Oosterhout Nieuws

Het gemeentehuis voldoet niet meer aan de wettelijke en functionele eisen van de nabije toekomst. Investeringen zijn daarom onvermijdelijk.

Nieuwbouw gemeentehuis

In 2019 heeft de gemeenteraad besloten dat er een nieuw gemeentehuis wordt gebouwd op het Slotjesveld. Een toekomstbestendig gemeentehuis faciliteert de stad, de kerkdorpen en de gemeentelijke organisatie en is een voorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Het sluit aan op de vernieuwende manier van werken die de gemeente hanteert, waarin samenwerking met de stad en kerkdorpen centraal staat. Het college stelt de gemeenteraad voor de visie op het gemeentehuis vast te stellen. In de visie op het gemeentehuis wordt ingegaan op de functies die dit gebouw heeft voor vernieuwend samenwerken, dienstverlening, democratische besluitvorming, ceremonies en evenementen. Ook stelt de visie uitgangspunten op het gebied van duurzaamheid, flexibiliteit, openheid, veiligheid, gastvrijheid, sfeer en uitstraling. De visie is de basis voor het programma van eisen voor ontwerp en bouw van het gemeentehuis.

Flexibel

Het gemeentehuis ondersteunt het vernieuwend (samen)werken van de gemeentelijke organisatie en zal zo flexibel mogelijk worden gebruikt. Medewerkers krijgen geen eigen werkplek meer, maar kiezen een werkplek die bij de uitvoering van de werkzaamheden past. Dit vraagt om slim gebruik van technologie, digitalisering en bewustzijn dat het werken anders kan en moet. Ruimtes worden zo veel mogelijk gebruikt en slim gekoppeld om multifunctioneel in te zetten. De werkomgeving verbindt, stimuleert ontmoeting, bevordert transparantie en is flexibel.

Open

Het gemeentehuis wordt een centraal gelegen en gastvrije ontmoetingsplek. Inwoners, ondernemers, bestuur, organisaties en ambtenaren voelen zich er welkom om samen te werken aan de kwaliteit van Oosterhout en haar omgeving. Bezoekers worden er snel en vriendelijk geholpen worden en ervaren een transparant gebouw. Dit komt terug in de functies en uitstraling van de openbare zones in het gemeentehuis.

Duurzaam

Het gebouw krijgt een sterke relatie met de groene omgeving van het Slotjesveld. Daarnaast zal het gebouw klimaatbestendig, energieneutraal en CO2-neutraal worden. Ook zal het een groene uitstraling krijgen en een gezonde werkomgeving bieden. Zo wordt bijvoorbeeld het gebruik van openbaar vervoer, de fiets en/of elektrisch vervoer bij medewerkers gestimuleerd.

Tijdspad

De gemeenteraad besloot in maart 2019 dat nieuwbouw op het Slotjesveld de optie is die op termijn de meeste waarde biedt. Na afweging van verschillende scenario’s, zoals (gedeeltelijke) renovatie en gedeeltelijke nieuwbouw, heeft de gemeenteraad hiertoe besloten. Het huidige gemeentehuis voldoet niet meer aan de wettelijke en functionele eisen van de nabije toekomst. Investeringen zijn daarom onvermijdelijk. Op dit moment wordt ook de visie op de ontwikkeling van het totale Slotjesveld opgesteld. Op basis daarvan wordt een programma van eisen opgesteld voor ontwerp en bouw van het gemeentehuis. Deze zal naar verwachting in het voorjaar aan de gemeenteraad worden gepresenteerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen