Blijft het bij ‘Social distancing’ of gaan we naar een lock-down?

Foto: Screenshot NL Alert

De overheid heeft rond zondagmiddag rond 11.30 uur NL Alert uitgezonden met de vraag je te houden aan de adviezen van het RIVM.

Mensen trekken er op uit

Het advies om binnen te blijven wordt door mensen massaal genegeerd. Zo lang het niet verplicht is om binnen te blijven trekken veel mensen er toch op uit. Het is een drukte in de parken, bossen, tuin- en bouwcentra. Jongeren zitten gezellig te keuvelen op een bankje en mensen staan op hun gemakje te praten voor de deur van en in de supermarkt. Ook is het in de natuurlijkgebieden ongewoon druk. Zo lang we nog naar buiten mogen is dat natuurlijk geen probleem. Maar alleen als men een afstand van 1,5 meter aan weet te houden. En dat laatste wordt massaal genegeerd. Reden voor de overheid om zondagmiddag rond 11.30 uur een landelijke NL Alert uit te sturen.

Mensen laten zich niet opsluiten

Nederlanders laten zich blijkbaar niet vrijwillig opsluiten. De richtlijnen van de Nederlandse regering, RIVM en GGD’s zijn duidelijk. Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid of hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Beperk bezoek aan kwetsbare personen. Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Probeer zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden. En ga niet hamsteren wanneer je de supermarkt ingaat.

Nog geen lock-down

Die regels zijn er niet voor niets. Men hoopt het coronavirus op deze wijze de kop in te kunnen drukken. Liesbeth Spies van het Genootschap van Burgemeester zei vrijdagmiddag op de radio dat alle burgemeesters bezig zijn met een scenario waarin het hele land in een lock-down gaat. Hoe een dergelijke lock-down er precies uit gaat zien is nog afwachten. Er zijn hele strenge vormen, maar ook mildere om de juiste maatregelen te treffen het coronavirus te stoppen, of in ieder geval te vertragen. Jaap van Dissel van het RIVM zei zaterdag tegen nu.nl: “Of Nederland in een eventuele lockdown terecht komt is vooral afhankelijk van het gedrag van de bevolking”. Hopelijk hoeft het dus niet zover te komen…

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen