Tienerpartij: “Burgemeester wil de corona-maatregelen streng handhaven”

Burgemeester Buijs
Burgemeester Buijs
Foto: Tienerpartij Curio Effent

De maatregelen tegen het coronavirus zijn voor iedereen en dus ook tieners ingrijpend. De gemeente heeft een belangrijke taak bij de handhaving ervan. Fenna Dudok en Kaylyn-Fauve Mol van Tienerpartij Curio effent vragen burgemeester Mark Buijs in een interview per mail naar de Oosterhoutse aanpak.

Door Fenna Dudok en Kaylyn-Fauve Mol

Maatregelen van de rijksoverheid

Fenna Dudok: Hoe gaat volgens u de Oosterhouter tot nu toe met de adviezen en maatregelen van de overheid om?
Burgemeester Mark Buijs: “In Oosterhout herhalen we constant de maatregelen van het kabinet en we zien dat steeds meer mensen de maatregelen opvolgen. Het is steeds rustiger op straat, de scholen zijn dicht en veel mensen werken thuis. Met name op voetbalveldjes en in het bos zagen we nog drukte en ook in de tuincentra, maar sinds de maatregelen van afgelopen maandag zien we dat het ook daar nu rustiger wordt. Deze maatregelen van het Rijk zijn er niet voor niks en ze helpen mij om de stad beter te kunnen besturen.”

Nepnieuws

Kaylyn-Fauve Mol: Hoe streng bent u bij het toepassen van boetes (maximaal € 400,- voor de burgers, € 4000,- voor bedrijven)? Betalen tieners evenveel als volwassenen?
Burgemeester Mark Buijs: “Ik zal er zeker streng op toezien dat de regels worden nageleefd. Met onze BOA’s, aangevuld met toezichthouders zullen we de stad waarschuwen en helpen bij de naleving. Als inwoners en ondernemers niet luisteren, zet ik zeker ook de boetes in. Ik verwacht echter van Oosterhout dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. De maatregelen volgen elkaar snel op en worden steeds strenger. Daarnaast is er ook veel nepnieuws in omloop, waardoor er soms verwarring en onduidelijkheid is. Ik roep jongeren dan ook op om de website van de gemeente en het RIVM goed in de gaten te houden. En als je het niet snapt; stuur via de insta @jonginoosterhout gewoon je vraag. Dan beantwoorden we die!”

Videovergaderen

Kaylyn-Fauve Mol: We mogen nog maar met 3 mensen bij elkaar zijn. Dan kan het College van B&W (=5 personen) niet meer bij elkaar komen. Wordt de stad nog wel bestuurd? Werkt u zelf thuis?
Burgemeester Mark Buijs: “De regel van 3 mensen bij elkaar geldt niet voor bedrijven en niet bij organisaties in cruciale sectoren. Het college van B&W komt nu wel bijeen, maar we zitten op 1,5 meter van elkaar, wassen vaak onze handen en gaan na het overleg weer naar huis. Daarnaast gaan we ook kijken of we dit overleg digitaal op afstand kunnen gaan doen. Het besturen van de stad is nu belangrijker dan ooit. Samen met twee crisisteams die vrijwel dagelijks bijeenkomen monitoren we de stad en kijken welke besluiten nodig zijn om Oosterhout gezond te houden. De gemeenteraad gaat op 1 april videovergaderen, ik nodig jullie van harte uit om daarnaar te kijken.”

Virus treft ook jongeren

Fenna Dudok: In het begin werd gesteld dat kinderen en tieners het virus nauwelijks of niet konden krijgen. Inmiddels zijn er rond de 70 mensen tot 19 jaar besmet waarvan 11 opgenomen zijn in het ziekenhuis. Een 16-jarige coronapatiënt uit Breda is 10 dagen kunstmatig in slaap gehouden op de intensive care. Moet niet meer benadrukt worden dat kinderen en tieners zelf ook direct gevaar lopen?
Burgemeester Mark Buijs: “Jongeren zijn niet onkwetsbaar, dat wil ik jullie op het hart drukken en dat benadrukken we ook in onze berichtgeving. En het help als jongeren dat ook aan elkaar vertellen online. Er is een mooi filmpje wat jullie allemaal massaal mogen delen!” (zie onderaan dit bericht, red.)

Vakkenvullers zijn broodnodig

Fenna Dudok: Geen verjaardagen vieren, niet shoppen, niet sporten, niet in een groep chillen, niet verwend worden door opa en oma. Heeft u nog een idee hoe we ons zelf kunnen vermaken?
Burgemeester Mark Buijs: “Ga online! Er is een tsunami van berichten hoe je je kan vermaken. Daarnaast mag je je ook nuttig maken: schrijf een brief aan je oma, bel eens naar een oudere oom die alleen zit, heb je een klasgenoot die vaak alleen is en misschien nu helemaal geïsoleerd is? App eens met hem of haar? Doe een boodschapje voor je buren of ga vakkenvullen: een cruciaal proces en nu broodnodig!”

Help je mee?!

Kaylyn-Fauve Mol: Is er nog iets wat u tegen de tieners in Oosterhout wil zeggen?
Burgemeester Mark Buijs: “We kunnen dit alleen samen oplossen! En dat is door zo veel mogelijk thuis te blijven, 1,5 meter afstand te houden en heel heel vaak je handen te wassen. Help je mee?!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen