Denk mee over de woningbouw in Dorst-Oost

Foto: Gemeente Oosterhout

De schetsontwerpen voor de woningbouw in Dorst-Oost en aan de Steenovensebaan 28 zijn klaar en de gemeente nodigt je uit mee te denken.

Ruimte voor ruimte

In het voorjaar van 2019 hebben Ruimte voor Ruimte, de provincie Noord-Brabant, Thuisvester en het college van Burgemeester en Wethouders aangegeven dat de varkenshouderij LAVI wordt gesaneerd. In ruil daarvoor komen er woningen op de plek van de stallen van de varkenshouderij aan de Steenovensebaan 28 en in Dorst-Oost. de schetsontwerpen die nu gepresenteerd worden door Ruimte voor Ruimte zijn het resultaat van een flinke puzzel. Het plan bestaat uit 5 ruimte-voor-ruimte-kavels aan de Steenovensebaan 28 en circa 150 woningen in Dorst-Oost. Wethouder Marcel Willemsen: “Door de sanering van de varkenshouderij en de komst van woningen verhogen we de leefbaarheid en de levendigheid in het kerkdorp Dorst. Zo bouwen we aan onze toekomst.” Op diverse creatieve manieren gaat de gemeente in gesprek over het schetsontwerp, nu er door het coronavirus geen bijeenkomsten gepland kunnen worden. Het doel is zoveel mogelijk input ophalen bij inwoners en belanghebbenden.

Dorst-Oost

Er waren veel onderzoeken nodig om tot een haalbaar plan te komen, waaronder het onderzoek naar trillingen en geluid door het spoor en de verkeersafwikkeling. Het schetsontwerp van Dorst-Oost biedt nu plek aan circa 150 woningen. Het gaat hierbij om onder andere rijwoningen, geschakelde woningen, vrijstaande woningen en circa 35 zelfbouw kavels. De opzet van Dorst-Oost is ruim met veel groen en kent alleen laagbouw. Zo wordt het karakter van het kerkdorp verstevigd. Daarnaast is bij het schetsontwerp rekening gehouden met de spoorlijn en de ligging ten opzichte van bestaande woningen. De verkoop zal naar verwachting in 2021 van start gaan. Op de plek van de varkenstallen van de varkenshouderij aan de Steenovensebaan heeft Ruimte voor Ruimte vijf ruime kavels van circa 1.000 m2 voorzien.

Vroeg in gesprek

Bij plannen met een omvang zoals deze is het gebruikelijk om met het stedebouwkundigplan of voorontwerp bestemmingsplan naar buiten te treden en de inspraakprocedure te starten. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten om bij Dorst-Oost een stap eerder in gesprek te gaan met inwoners en belanghebbenden. Vandaar dat de gemeente en Ruimte voor Ruimte over de schetsontwerpen met de inwoners van Dorst en andere belangstellenden/belanghebbenden in gesprek gaan. Vanwege de coronacrisis en het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven, doen de gemeente en Ruimte voor Ruimte dit op andere manieren dan gebruikelijk.

Uitnodiging webinar

Op 27 mei 2020 om 19.30 uur is er digitale omgevingsdialoog middels een webinar over het schetsontwerp Dorst-Oost en Steenovensebaan 28. In deze webinar krijgen ‘bezoekers’ een korte presentatie over de plannen en is het mogelijk om digitaal vragen te stellen. Aanmelden voor de webinar doe je door voor 26 mei 2020 een mail sturen naar [email protected]. Na aanmelding krijg je op 27 mei instructies en een link waarmee je de webinar kunt bijwonen. Daarnaast ontvangen omwonenden een kaart waarop ze hun mening aan de gemeente kenbaar kunnen maken. Je kunt ook bellen met de projectleider Dorst-Oost op 14 0162. Let op! Jouw reactie moet uiterlijk 17 juni binnen zijn. Ruimte voor Ruimte beoordeelt samen met de gemeente Oosterhout de tips, wensen, kansen en zorgen en kijkt waar deze kan worden ingepast in het bestemmingsplan. Dit koppelen we terug aan de inwoners van Dorst. Het ontwerp bestemmingsplan wordt dan aan Oosterhout gepresenteerd, inclusief de mogelijkheid om zienswijzen in te dienen. Kijk voor meer informatie op de onderstaande link. Later vandaag staan de schetsontwerpen op de onderstaande website.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen