Ruim 1 op de 5 Oosterhouters weet van drugs in hun buurt

foto ter illustratie
foto ter illustratie
Foto: Politieteam Dongemond

21,6% van de inwoners van politieregio Dongemond ziet vaak tekenen van drugsgebruik en – handel in hun woonomgeving. Daarmee is dit percentage hoog, maar onder het landelijke gemiddelde van 24,3%, zo becijferde het CBS.

Veiligheidsmonitor 2019

Afgelopen week zijn de cijfers van de Veiligheidsmonitor 2019 van het CBS gepresenteerd. De Veiligheidsmonitor 2019 is gebaseerd op een enquête onder 135 duizend Nederlanders van 15 jaar of ouder. Zij kregen onder andere vragen voorgelegd over de ervaren drugsoverlast in de eigen woonbuurt. Tussen de verschillende politieregio’s verschilt het aandeel personen dat drugsgebruik of -handel ervaart in hun buurt sterk. Het varieert van 14,1 procent in politieregio Groningen-Zuid tot 78,8 procent in Centrum-Burgwallen, Amsterdam-Noord. In politieregio Dongemond ervaart 21,6% drugsgebruik of -handel in hun buurt waarmee het onder het landelijke gemiddelde van 24,3% blijft. Naast Oosterhout, Den Hout, Dorst en Oosteind vallen ook de dorpen in de gemeentes Geertruidenberg, Drimmelen en Altena in onze politieregio Dongemond.

Leefbaarheid

Van de inwoners van Nederland van 15 jaar of ouder die veel overlast ervaren van drugsgebruik of -handel, geeft bijna de helft (46 procent) ook aan dat hun buurt er in de afgelopen 12 maanden op het vlak van de leefbaarheid op achteruit is gegaan. Dit is een factor 4 hoger dan bij inwoners die hiervan minder of geen overlast ervaren (11,9 procent). Het landelijk gemiddelde komt op 13,2 procent uit. Mensen die problemen met drugsgebruik ervaren, rapporteren ook vaker andere vormen van overlast, zoals het lastig vallen van mensen op straat, dronken mensen op straat en rondhangende jongeren. Van de mensen die veel overlast van drugsgebruik of -handel ervaren, zegt 24,2 procent dat dit probleem als eerste moet worden aangepakt. Bij de mensen die geen of weinig overlast ervaren, geeft 1,4 procent aan dit als eerste aan te willen pakken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen