Oosterhout weer een stukje schoner na World CleanUp Day

Foto: JCI Oosterhout

Oosterhout is na World CleanUp Day afgelopen zaterdag een klein beetje schoner geworden. Op verschillende plaatsen werd zwerfafval opgeruimd.

World CleanUp Day

Afgelopen zaterdag was het World CleanUp Day. Overal ter wereld werden de handen uit de mouwen gestoken om zwerfafval, en dan met name plastic, uit de natuur op te ruimen. In Oosterhout werd op verschillende plaatsen coronaproof opgeruimd in groepen. Een van die groepen was JCI Oosterhout, die maar liefst 26 vuilniszakken uit ‘hun’ Slotpark hebben opgeruimd. Stijn Hoozemans van JCI Oosterhout: “Normaal gesproken maken wij ieder jaar gebruik van het Slotpark voor de openluchtbioscoop Film in het Park. Daarom voelt het toch wel een beetje als ons Park en was de keuze snel gemaakt om juist hier aan de slag te gaan tijdens de World CleanUp Day onder de naam Prikken in het Park.”

Veel troep als je goed kijkt

Wereldwijd doen er meer dan 180 landen mee aan dit initiatief. Het doel is het opruimen van zoveel mogelijk zwerfvuil. Vorig jaar is er in de 24 tijdzones tussen Nieuw-Zeeland en Hawaii door 20 miljoen vrijwilligers opgeruimd. Een ongekend succes! Stijn: “Het is voor JCI Oosterhout de eerste keer dat er wordt meegedaan aan World CleanUp Day, maar wereldwijd zijn er al heel veel JCI verenigingen die ieder jaar hun stad weer iets schoner maken. Misschien is dit wel het begin van een mooie nieuwe traditie?” Want wat bij Stijn erg opvalt is dat het best een rotzooi is in het park! Stijn: “Misschien valt het allemaal niet meteen op, maar wanneer je beter gaat kijken ligt er echt heel veel troep in het Slotpark. Vooral plastic, zowel groot als klein, maar ook veel frisdrank- en bierblikjes. Je snapt niet dat mensen dat niet gewoon in een afvalbak gooien hier in het park.”

Vreemde zaken

Hoewel ook de afdeling reiniging van de gemeente regelmatig een rondje door het Slotpark maakt, hebben de Junioren van JCI Oosterhout toch enkele vreemde zaken opgeruimd. “Naast de blikjes en al het plastic vonden we ook bijvoorbeeld een schoen, een slipje, vuile luiers en kattenbakvulling. Eigenlijk best erg, want deze zaken horen zeker niet in ons mooie Stadspark thuis.” In totaal werden er 26 zakken afval uit het Slotpark opgeruimd. Oosterhout ziet er na deze opruimdag mede door de inzet van vele vrijwilligers weer een stuk schoner uit. En nu maar hopen dat het zo schoon zal blijven!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen