Sinterklaas in een optocht door de stad in plaats van intocht met de stoomboot

Foto: Oosterhout Nieuws

Vrijdagmorgen heeft Burgemeester Buijs bekendgemaakt dat Sinterklaas ondanks alle coronamaatregelen gewoon in Oosterhout zal aankomen.

“Sint komt naar je toe deze winter!”

Tijdens een speciale persconferentie met daarbij een zestal redacteuren van schoolkranten uit Oosterhout heeft Burgemeester Mark Buijs vrijdagmorgen bekendgemaakt dat Sinterklaas ook dit jaar gewoon in Oosterhout zal aankomen. Vanwege de coronamaatregelen zal dit niet centraal gebeuren met de traditionele stoomboot bij het Hanze College of in de Zwaaikom, maar zal de Goedheiligman in verschillende voertuigen door Oosterhout heen trekken op zondag 22 november. Een exact schema hoe laat de Sint in welke wijk zal langsrijden volgt nog, maar de Sint zal in de 30 kilometer lange intocht-optocht zeker in alle wijken langskomen. Op deze manier hoopt de burgemeester dat de Sint op een coronaproof wijze in Oosterhout kan aankomen. Of zoals onze burgervader het zo mooi zei: “De Sint komt naar je toe deze winter!”

Ouderpieten, Roetveegvieten en ’traditionele’ Pieten

Omdat Sinterklaas in de risicogroep valt, zal hij dit jaar minder Pieten meenemen naar Oosterhout dan normaal, zo legde hij uit in een filmpje dat werd vertoond. De Goedheiligman vroeg in dat filmpje ook of ouders, grootouders, ooms en tantes zich massaal willen opgeven als Ouderpiet. Een Ouderpiet helpt dit jaar Sinterklaas en zijn Pieten een handje nu de Sint minder Pieten mee kan nemen. Zo kunnen Ouderpieten worden ingezet voor het vullen van schoenen, maar ook voor het maken van gedichten. Kijk op de link onderaan dit artikel hoe ouders auditie kunnen doen om als Ouderpiet te mogen helpen. Gelukkig neemt de Sint ook nog gewone Pieten mee naar Nederland, zodat die de Ouderpieten mee kunnen begeleiden. Naast Roetveegpieten neemt Sinterklaas ook ’traditionele’ zwart/bruine Pieten mee naar Oosterhout. Zo hebben we in Oosterhout dit jaar dus maar liefst drie soorten Pieten!

Pietenhuis en Theatervoorstellingen

Met de huidige coronamaatregelen is het gewoon mogelijk om het Pietenhuis van de Circusschool in de binnenstad door te laten gaan. Er zal alleen geen vrije inloop mogelijk zijn, maar er zal een tijdslot moeten worden gereserveerd. Daarnaast komt er een speciale speurtocht in de Oosterhoutse binnenstad waarbij je in etalages op zoek moet naar chocoladeletters om een woord of zin te vormen. Ook de jaarlijkse Sinterklaas theatervoorstellingen zullen in aangepaste vorm gewoon doorgaan. Ze zijn dit jaar alleen iets korter en omdat er minder mensen aanwezig mogen zijn worden het 6 in plaats van 4 voorstellingen. Uiteindelijk benadrukte de burgemeester dat het Sinterklaasfeest op een veilige manier gevierd zal moeten worden. Mochten de regels vanuit de overheid wijzigen, dan kunnen de plannen van de Sint dit jaar ook wijzigen. Blijf daarom de onderstaande website in de gaten houden voor de allerlaatste nieuwtjes. En je schoen? Die mag je gewoon zetten zoals altijd!

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen