Stadhuis kleurt groen en vraagt aandacht voor pleegzorg

Foto: Gemeente Oosterhout

Tot en met 10 november wordt het Stadhuis ’s avonds groen verlicht in het kader van de Week van de Pleegzorg. De gemeente vraagt hiermee aandacht voor de noodzaak van voldoende pleegouders: geef ‘groen licht’ aan het pleegkind.

Groen licht

Er is een groot tekort aan pleegouders, terwijl het aantal pleegkinderen toeneemt. Op vele plekken in het land, waaronder Oosterhout, zijn monumenten en gebouwen groen verlicht in de Week van de Pleegzorg. Kinderen die op pleegzorg wachten staan in de startblokken, maar voor hen staat ‘het licht nog op rood’. Tijdens de Week van de Pleegzorg laten we zien dat we voor alle pleegkinderen het licht op groen willen zetten! Geef jij een pleegkind groen licht om bij jou te mogen wonen en ze gelijke kansen te bieden als ieder ander kind?

Stabiel te weinig

Het aantal beschikbare pleegouders in Nederland is al jaren te klein. Om jaarlijks alle kinderen op te vangen en de juiste match met pleegouders te maken zijn er minimaal 3500 nieuwe pleegouders per jaar nodig. Vorig jaar meldden zich er 2647, ruim 850 te weinig. En dat terwijl het aantal pleegkinderen toeneemt. In 2020 waren er 19.097 pleegkinderen, terwijl dit er 5 jaar eerder zo’n 800 minder waren. Het tekort aan pleegouders is er in de volle breedte, maar vooral voor jeugdigen met ernstige emotionele-, hechtings- en/of gedragsproblemen en voor broers en zussen die bij voorkeur samen bij pleegouders worden geplaatst.

Iets voor jou?

Op dit moment wachten ruim 800 kinderen op een pleeggezin. Zij wonen nu nog op een plek waar het voor hen niet stabiel genoeg is. Hun leven en hun vrije ontplooiing staan in de wacht. Om voor hen het licht ook op groen te zetten, zijn er meer pleegouders nodig. In deeltijd, kortdurend of voor langere tijd. Tijdens de Week van Pleegzorg wil Pleegzorg Nederland met alle lokale pleegzorgorganisaties meer mensen enthousiasmeren voor het pleegouderschap. Zodat ieder kind zo thuis mogelijk kan opgroeien. Iets voor jou? Kijk op de onderstaande link voor meer informatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen