Blog Burgemeester: “weer Pasen”

Foto: Gemeente Oosterhout

Onze Burgemeester heeft weer een blog geschreven over zijn belevenissen van de afgelopen week. Deze is gepost op de Facebookpagina van de gemeente Oosterhout:

“Beste Oosterhouters, weer Pasen

Jullie zullen wel denken: vorige week was het verhaaltje van de burgemeester al als eieren na Pasen en nu begint hij daar weer over. Niets is echter minder waar. Het gaat in dit geval om het Orthodox Pasen. Het Pasen dat in Oekraïne een week later gevierd wordt dan bij ons. Dit weekend was het ook voor de Oekraïners in onze gemeente zo ver. Toch wel een beetje beladen als je beseft dat een deel van je gezin of familie niet aanwezig is en onder hele andere omstandigheden het feest daar moet vieren. Als dat al kan.

Christel en ik mochten aanschuiven bij de Paasbrunch in het gemeentehuis. De vrouwen en kinderen hadden ons op deze bijzondere dag uitgenodigd als dank voor de opvang in ons gemeentehuis. Zij hadden zichzelf geen enkele moeite bespaard en waren de avond van te voren al met hun kinderen begonnen om deze maaltijd klaar te maken. Zij lieten mij nog trots een filmpje zien. De moeders waren gezamenlijk bezig met het snijden van de groenten en het bereiden van het feestmaal, terwijl de kinderen de eitjes versierden. De brunch was gezellig en je merkt dat men alweer een beetje tot zichzelf begint te komen. Kinderen speelden in een knutselhoek terwijl Christel en ik volop gesprekken hadden. Soms in het Engels maar ook met de inspreekvariant van Google Translate.

Ook de Oosterhoutse Nachtegalen zouden nog langskomen om op te treden. Zij hadden zelfs een nummer in het Oekraïens ingestudeerd. Helaas moesten Christel en ik al weg voor dat zij zouden zingen, maar anders zouden we zeker met iedereen een traantje hebben weggepinkt. Het zijn hoe dan ook beladen momenten. Wat geweldig van de Nachtegalen dat zij dit hebben willen doen. Maar Christel en ik wilden toch ook nog even in het Amphia, onze andere opvanglocatie, een prettig Pasen wensen.

Ook in het Amphia was de sfeer goed. Daar hadden ze met de geweldige ondersteuning van de Poolse winkel gezamenlijk een heerlijke maaltijd klaargemaakt. Gezeten aan een prachtige, kleurrijk gedekte tafel konden ook zij, in tegenstelling tot veel van hun andere landgenoten, Pasen in vrijheid vieren. Ik ben toch wel heel trots op hen. Wat zijn ze dapper; je moet het toch maar kunnen.

Maar de dapperste persoon die ik deze week gesproken heb is een collega, de burgemeester van Melitopol. Hij was na de bezetting van zijn stad door de Russen gegijzeld omdat zijn inwoners iedere dag het plein op gingen om te demonstreren. De Russen hadden hem gevraagd of zij daarmee konden stoppen. Zijn antwoord was dat in een echte democratie mensen dat zelf bepaalden en dat was voor de Russen onmogelijk te begrijpen. Uiteindelijk werd hij geruild tegen negen Russische krijgsgevangenen en kwam hij gelukkig ongeschonden vrij. Nu reist hij door Europa om hulp te vragen bij de wederopbouw van zijn land.

Deze dappere mensen vertelden mij het moderne verhaal van Pasen, namelijk de wederopstanding. De moeders met hun kinderen in het gemeentehuis of Amphia, die gewoon weer zo goed als het kan opkrabbelen en dus weer opstaan om hun leven vooral in het belang van hun kinderen voort te zetten. De burgemeester van Melitopol die opstond voor de democratie, de vrijheid van zijn inwoners en onze inwoners. Vrijwilligers en medewerkers die opstaan om deze mensen te helpen. Opstaan voor anderen is echt een ultiem staaltje van meer voor elkaar.

Mark Buijs
Burgemeester van Oosterhout”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen