VR-brillen moeten leiden naar ‘duurzaam werk voor iedereen’

Foto: Eline Kentie

De gemeente en MidZuid zien Virtual Reality (VR)-brillen als waardevol instrument om hun gezamenlijke missie ‘duurzaam werk voor iedereen’ mogelijk te maken.

Kennismaken op eigen tempo

Tijdens het werk- en stageplein Werk voor Iedereen op 18 mei, presenteerde Melvin trots de mogelijkheden van de nieuwe VR-brillen aan wethouder Dees Melsen. Door de inzet van de gemeente is er een subsidie verstrekt voor de aanschaf van vier VR-brillen. Twee brillen worden permanent ingezet als ondersteuning bij de ontwikkeling en begeleiding van inwoners bij het vinden en behouden van werk bij MidZuid. Melvin werkt al enige tijd bij MidZuid in het bedrijfsrestaurant. Hij vertelt: “Werken in de horeca is echt mijn ding. Als je zo’n bril opzet ben je echt even in de spoelkeuken van een restaurant. Ik herken veel uit mijn huidige werk in de catering bij MidZuid. Met de VR-bril kan ik mij oriënteren op mijn toekomstplannen. Ik ontdek eerst in een rustige omgeving en op mijn eigen tempo of bijvoorbeeld werken in een spoelkeuken iets voor mij is. Dat neemt voor mij de drempel weg om het straks in het echt te gaan ervaren”.

Zo veel mogelijk mensen helpen

Wethouder Dees Melsen: “Ik begreep dat al is gebleken dat het gebruik van VR-brillen kan bijdragen aan het verlagen van de drempel om te solliciteren. Of je jezelf nog aan het oriënteren bent op de arbeidsmarkt of een nieuwe stap wilt wagen. Je zet de bril op en dat laat je in korte tijd kennis maken met een diversiteit aan beroepen. Ook nieuwkomers, waarvan de taal bij aanvang nog een barrière is, kunnen in het Engels, Arabisch of Tigrinya zien welke beroepen er zijn en wat de werkzaamheden inhouden. Met de subsidie van de gemeente is Virtual Reality nu onderdeel van de dienstverlening aan de inwoners van Oosterhout en medewerkers van MidZuid. Zo begeleiden we samen zoveel mogelijk mensen naar duurzaam werk”.

Eigen kansen ontdekken

Tijdens het stage- en werkplein maakten werkzoekenden en leerlingen van praktijk- en voortgezet speciaal scholen kennis met 11 werkgevers uit de regio. Ook presenteerden 6 enthousiaste werkgevers zichzelf, waarin de aanwezigen het bedrijf en de werkzaamheden leerden kennen. Peter Volkers van MidZuid: hoopt dat zowel werkgevers als inwoners in relatief korte tijd een goed beeld krijgen van elkaar, met als doel een baan vinden die echt past. Peter: “Voor de dienstverlening aan werkgevers werken we nauw samen met het WerkgeversServicepunt West-Brabant, door deze verbinding lukt het nog beter om meer inclusiviteit bij werkgevers mogelijk te maken.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen