De Plaaggeesten: Jan Peters (VVD) betwijfelt nut alcoholboetes

Foto: Tienerpartij Curio Effent

Vijf scholieren van de Tienerpartij Effent krijgen de opdracht vijf plagerige, kritische vragen te stellen aan een politicus. Daarvoor struinen ze het internet af om voor dit doel bruikbare informatie te vinden over de politicus of zijn partij, vorsen ze naar eerdere gedane uitspraken en kijken ze naar standpunten en daden. In deze tweede aflevering gaan zij de confrontatie aan met ex-wethouder, -politiecommissaris en huidig raadslid van de VVD Jan Peters.

Naming and shaming

Kaylyn-Fauve Mol: Oosterhouters die illegaal hun afval dumpen, moeten met naam en foto worden gepubliceerd op de gemeentelijke website. Dat was ooit een voorstel van wethouder Jan Peters. Vindt u dan nog steeds?
Jan Peters: Ja, eigenlijk wel. Ik denk dat ´naming and shaming´ helpt. Mensen denken dan nog wel drie keer na of ze zoiets doen. Misschien zijn ze wel bang dat hun werkgever ontslag geeft als die zoiets ziet. Nou, prima.

Wel of geen geld voor jeugdzorg?

Yaniek Sarneel: Uw VVD-wethouder Robin van der Helm wil meer geld voor jeugdzorg. Wij steunen dat. De regering met daarin óók de VVD wil het gevraagde geld niet geven. Wat is nu de echte VVD?
De echte VVD vindt dat burgers zoveel mogelijk hun eigen boontjes moeten doppen. Als het echt niet lukt, mogen mensen op steun rekenen. Op de jeugdzorg is te fors bezuinigd. Tegelijk moeten we niet denken dat we alles oplossen met geld. We moeten goed kijken waarom zoveel jongeren blijkbaar jeugdzorg nodig hebben.´

Gemeente is geen pinautomaat

Britt Gouverneur: Uw partij zit in het College van B&W dat nu helemaal uit mannen bestaat. De VVD-fractie heeft zes zetels in de raad, slechts één daarvan is bezet door een vrouw. Zeg eens eerlijk: Vindt uw partij vrouwen minder geschikt?
Néé, we zijn voorstander van meer vrouwen in de politiek. Maar er zijn er niet zoveel die hun vinger opsteken als daarnaar gevraagd wordt. Dat is helaas bij hoge posities in bedrijven ook het geval. ´Helaas´ want met vrouwen samenwerken is beter en leuker.

Oosterhouts sportklimaat

Fenna Dudok: De Wielerronde van de Molen ging bijna niet door. Ook het Sportgala ging al een paar keer net wel of niet door. Het gaat steeds om vrij kleine bedragen. Is de gemeente zo gierig of heeft Oosterhout gewoon geen sportklimaat?
Dat het om kleinere bedragen gaat, doet er niet toe, de gemeente is geen pinautomaat. Het zijn evenementen die in de eerste plaats door de samenleving gedragen moeten worden. Met veel kruimeltjes samen maak je ook een brood.

Handhaven duur en ingewikkeld

Sanne de Jong: Oosterhout voert nu boetes in voor minderjarigen die alcohol drinken op straat of in de kroeg. Ruim 50% van de 17-jarige drinkt alcohol. Misschien was het toch niet zo´n goed idee om die alcoholleeftijd te verhogen?! En: zou u niet meer moeten uitgaan van de eigen verantwoordelijkheid van jongeren en hun ouders in plaats van alsmaar nieuwe boetes bedenken?
Peters (47 jaar werkzaam geweest bij de politie): Het verbod is bedoeld om jongeren tegen zichzelf te beschermen want alcohol kan schadelijk zijn voor hersenen die in de groei zijn. Maar wat je zegt over zelf verantwoordelijk zijn, spreekt me wel aan. Sowieso is het te ingewikkeld en te duur om een maatregel als deze te handhaven. Je ziet het nu ook met de zg. mysterie-guests die controles uitvoeren: het roept alleen maar gedoe op wat je niet moet willen.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen