De Warande start zwemgroep voor kinderen met een beperking

Foto: De Warande

Sporten en bewegen is niet alleen voor veel mensen heerlijk om te doen, maar ook leuk en een goede manier om je gezondheid op peil te houden. Sporten is ook een sociaal bindmiddel. Het brengt mensen in contact. Voor sommige mensen is sporten echter niet vanzelfsprekend, bijvoorbeeld omdat hun lichamelijke conditie het niet toelaat. Er zijn ook mensen die wel kunnen en wíllen sporten, in contact willen komen met anderen, maar bij een sportvereniging niet terecht kunnen. Bijvoorbeeld omdat de verenigingen niet weten hoe ze met deze specifieke doelgroepen om moeten gaan. Zwemvereniging OZ&PC De Warande geeft het goede voorbeeld.

Groep kinderen zonder trainer

Onlangs meldde zich bij deze vereniging een groep kinderen met een beperking, die geen trainer meer konden vinden, waardoor ze als zwemgroep zouden moeten stoppen. “Ongelooflijk” vond Dianne Aanraad, bestuurslid bij zwemvereniging OZ&PC De Warande. “Wij zijn in overleg gegaan met Uniek Zwemmen in Brabant, MOOVE en Gemeente Oosterhout om te bespreken hoe we deze groep een plekje konden geven binnen onze vereniging. Het was mooi om te zien hoe voortvarend dit werd opgepakt.”

Meer kinderen met beperking

De zwemgroep kon uiteindelijk toch blijven zwemmen op de oude locatie. Bij OZ&PC stopte het hier echter niet. “Er zijn waarschijnlijk ook in Oosterhout kinderen met een beperking die graag zouden willen wedstrijdzwemmen. We willen hen graag uitnodigen om kennis te komen maken met OZ&PC, want binnen onze vereniging is iedereen welkom” vertelt Aanraad. “Daarom willen we graag een zwemgroep voor kinderen met een (verstandelijke) beperking starten binnen onze zwemvereniging.”

Gratis clinic

Op maandagavond 1 april zal de KNZB in samenwerking met Uniek Zwemmen in Brabant tussen 18.00 en 20.00 uur een gratis clinic geven op Recreatieoord De Warande . Tijdens deze avond kunnen kinderen met een beperking kennis maken met het wedstrijdzwemmen. Ook broertjes en zusjes zijn van harte welkom om mee te doen. Naast OZ&PC De Warande zijn deze avond ook mensen van MOOVE, Uniek Zwemmen in Brabant, Sportbedrijf en gemeente Oosterhout aanwezig om vragen te beantwoorden. “De periode na 1 april zullen we gesprekken voeren met de ouders en kinderen die zich hebben aangemeld. We hopen na de zomer te kunnen starten met de aangepaste zwemgroep”.

“Samen Spelen”

Ook wethouder Piena is blij met het initiatief. “We vinden het belangrijk dat alle kinderen mee kunnen doen. Het project “Samen Spelen” dat we vorig jaar op Recreatieoord de Warande hebben geïntroduceerd is daar een mooi voorbeeld van. Nog mooier vinden we het echter, als onze verenigingen daarin hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.” “We hopen op veel belangstelling. Ik zou het prachtig vinden als we zelfs twéé zwemgroepen kunnen opstarten!” Aldus Aanraad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen