Het ‘echte verhaal’ van de preekstoel in de Vredeskerk

Foto: ReliWiki (Job van Nes)

Op donderdag 21 maart presenteert George Will in De Beuk de resultaten van zijn onderzoek naar het ‘echte verhaal’ van de preekstoel in de protestantse Vredeskerk.

Culturele schat

De preekstoel in de protestantse Vredeskerk aan de Rulstraat is een van de culturele schatten die Oosterhout rijk is. Hij in ongeveer 375 jaar oud en stond tot en met 1809 in de Sint-Jansbasiliek. Af en toe is in Oosterhout nog steeds uit katholieke hoek de opmerking te horen dat de protestanten de preekstoel bij hun vertrek uit de Sint-Jan ten onrechte hebben meegenomen. Na ruim 200 jaar zijn de scherpe kantjes wel af van dit verwijt, maar toch…

Onderzoek naar het ‘echte verhaal’

In de hoop na zoveel jaar het volledige verhaal over het meenemen van de preekstoel naar de kerk in de Rulstraat te ontdekken, heeft dr. George Will een onderzoek gedaan in de archieven van Tilburg en Den Haag. De originele documenten die daar bewaard worden, tonen overduidelijk aan hoe de vork in de steel zit. Daarin komen ook politieke en godsdienstige verwikkelingen aan de orde die de verhouding tussen katholieken en protestanten in Oosterhout lange tijd hebben bepaald.

Presentatie van de resultaten

Op donderdag 21 maart zal George Will vanaf 20.00 uur in De Beuk aan de Rulstraat 4 de resultaten van zijn onderzoek toelichten. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de Protestantse Gemeente Oosterhout, maar is ook toegankelijk voor iedereen die belangstelling heeft voor deze kwestie, die jarenlang voor onrust heeft gezorgd in kerkelijk Oosterhout. Na afloop is de kerk open om naast de preekstoel ook de kroonluchters te bekijken, die aanvankelijk in de Sint-Jan hebben gehangen. Het orgel in de Vredeskerk is trouwens het oudste van Oosterhout en is (tegen betaling) van de katholieken overgenomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen