Denk mee over inrichting groenzone tussen Statendamweg en Domeinweg

Oranjepolder
Oranjepolder
Foto: Gemeente Oosterhout

Tussen de Statendamweg en de Domeinweg ligt een grasveld met daarop veel volwassen Populieren. Na vele meldingen van overlast van pluis, is in 2020 een kapvergunning aangevraagd en verleend voor het kappen van deze bomen. Samen met een milieuvereniging heeft de gemeente Oosterhout een voorlopig ontwerp gemaakt voor de nieuwe inrichting van het terrein.

Een stukje geschiedenis

Voor wie vanuit zijn of haar huis in Dommelbergen de Oranjepolder in loopt, lijkt het alsof dit landschap altijd zo is geweest. Het open polderlandschap met zijn vaste, lage waterpeilen oogt nu heel natuurlijk. Toch is het nog niet zo lang geleden dat je hier niet kon lopen zonder tot je enkels in het water te staan. De bodem van deze plek ligt immers rond zeespiegelniveau. Oosterhout lag vóór de grote inpolderingen, enkele honderden jaren geleden, dan ook vlak aan zee en de lage gronden van Dommelbergen en de Oranjepolder werden toen nog dagelijks door het getijdenwater overstroomd. Nog tijdens de stormvloed van 1953 stond deze polder een meter onder water. De St. Elisabethsvloed van 1421 na Chr. heeft een dijkdoorbraak veroorzaakt waardoor het achterliggende gebied onder water kwam te staan. Zo zijn de Amer en de Biesbosch ontstaan. Dommelbergen en de Oranjepolder zijn dus een oude Biesboschpolder. Nog steeds zien we in de huidige polder resten van kreken, zoals de Otterkil, het Vissersgat en het Gooikens Gat.

Huidige situatie en natuurwaarden

Met de groeiende inzet van technische kennis in de loop van de 20e eeuw, zoals grote pompen en gemalen, kon ook Dommelbergen en de Oranjepolder worden droog gepompt. Boeren zouden ons een eeuw geleden nog voor gek verklaren om in dit gebied woningen te bouwen, maar het water staat nu 1,25m lager dan toen. Dit grondwater in de woonwijk oogt ‘vies’ bruin, maar is in feite een hele goede waterkwaliteit, duizenden jaren oud water dat schoon is en kalk- en ijzerhoudend. Het is juist deze waterkwaliteit die hierin een bijzondere waarde voor de natuur oplevert. Plantensoorten die hier voorkomen als paardenstaart, waterviolier en lidsteng zijn geheel afhankelijk van dit kwelwater en zijn uniek voor dit gebied. Met het besef dat de Oranjepolder dus een oude Biesboschpolder is, zegt dit ook iets over het soort natuurwaarden die bij dit landschap hoort. Gevarieerde oevers met riet, lisdodde en zwanenbloem horen hier af te wisselen met rijke bosschages met o.a. elzen, wilgen, essen, meidoorns, populieren en braam en bloemrijke graslanden met o.a. echte koekoeksbloem. Knotwilgen vormen een deel van dit cultuurlandschap. Vogels als heggemus, winterkoning, rietzanger, snor, blauwborst en met wat geluk een ijsvogel horen hier thuis. Derhalve is het van groot belang om de natuurwaarden in dit gebied te versterken, om de biodiversiteit en de samenhangende vraagstukken kansen te bieden.

Geen fysieke bijeenkomst

Via DEZE LINK kun je het voorlopig ontwerp dat de gemeente Oosterhout samen met de milieuvereniging heeft opgesteld. Gezien de maatregelen die het Rijk heeft ingesteld ter voorkoming van verspreiding van het coronavirus, is het helaas niet mogelijk om een bijeenkomst te organiseren om de plannen toe te lichten. Daarom vraagt de gemeente uiterlijk 20 februari 2021 je reactie door te geven aan mevrouw I. van der Maden, via telefoonnummer 14 0162 of via e-mailadres [email protected]. De huidige bomen worden voor 15 maart 2021 gekapt. Hierna zal een definitief ontwerp gemaakt worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen