Gemeente start pilot ophalen groen afval bij hoogbouwcomplexen

Foto: Pixabay License / Couleur

De gemeente start een pilot voor het ophalen van groente-, fruit- en etensresten bij vier Oosterhoutse hoogbouwcomplexen.

Goed voor portemonnee en milieu

Op dit moment komt het groente-, fruit- en etensresten (GFE) van diverse hoogbouwcomplexen nog bij het restafval of in een eigen aangeschafte container terecht. Voor de (ondergrondse) restafvalcontainer betalen inwoners van complexen een bepaald bedrag. Met een GFE-cocon hoeft het GFE-afval voortaan niet meer bij het restafval weggegooid te worden. Positief voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.

Pilot bij vier complexen

In de loop van de komende weken worden vier hoogbouwcomplexen aan de xPapendonk, Zuiderhout, Bijsterveld en Kapucijnenhof voorzien van een bovengrondse GFE-cocon. De deelnemers aan deze pilot krijgen van de gemeente een GFE-afvalbakje en een rol composteerbare zakjes om het starten met scheiden te faciliteren. In de donkergroene GFE-cocon staat een 240L minicontainer die door de inzameldienst geledigd wordt op de reguliere GFT inzameldagen. De inworp van het GFE-afval is gratis en door goed te scheiden hoeven inwoners minder restafvalzakken te kopen.

Breed uitrollen

De pilot loopt voor een periode van 6 maanden. In deze periode wordt de kwaliteit van het GFE-afval regelmatig gecontroleerd. Zo kan worden onderzocht of een cocon een geschikte oplossing zou zijn voor andere hoogbouwcomplexen. Wanneer de pilot succesvol is, wordt gekeken naar het breed uitrollen van het project in de rest van de gemeente. Hierbij wordt uitgegaan van een vrijwillige deelname. Bewoners van hoogbouwcomplexen worden gevraagd om mee te doen, met elkaar in gesprek te gaan en zich als groep aan te melden voor een GFE-cocon. Bij voldoende aanmeldingen vanuit een complex, wordt er een GFE-cocon geplaatst.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen