Opleiding zij-instromers in de zorg SwitchZ succesvol gestart en uitgebreid

Foto: Thebe Extra

Vier Brabantse zorgaanbieders zijn zes maanden geleden van start gegaan met SwitchZ, een bijzonder opleidingstraject met baan- en inkomensgarantie voor zij-instromers in de zorg. Na een succesvolle beginfase sluit de Volckaert zich ook aan SwitchZ.

Veranderende zorgvraag

SwitchZ is een van de manieren waarop de zorgsector inspeelt op de veranderende zorgmarkt. De zorgaanbieders De Wever, Prisma, De Riethorst Stromenlanden en Thebe slaan de handen ineen om gezamenlijk een flexibel opleidingsplatvorm te creëren voor mensen die graag vanuit een ander werkveld de overstap willen maken naar de zorg.

Kansen voor Volckaert

Deelname aan SwitchZ biedt Volckaert mooie kansen, zo vertelt Volckaert-bestuurder Annet Boekelman. “Het is een uitdaging om samen met andere zorgaanbieders op zoek te gaan naar nieuw talent voor de zorg. Mensen met levenservaring of mensen uit andere sectoren die willen switchen, kunnen we zo een op maat gemaakt opleidingspakket aanbieden. Kortom, volop kansen voor de kandidaten en voor de zorg-werkgevers”

Wat maakt SwitchZ zo bijzonder?

SwitchZ is een erkende opleiding en leidt zij-instromers in 1,5 tot 2,5 jaar op tot verzorgende 3 IG-MZ of verpleegkundige MBO of HBO. Uniek is ook dat het een combinatie is van ouderenzorg, thuiszorg en gehandicaptenzorg. Studenten maken kennis met verschillende zorgvragen en kunnen daarin tot eigen keuzes komen. Het traject bestaat uit een combinatie van leren en werken, waarin de deelnemer na het behalen van het diploma een baan bij een van de aangesloten zorgorganisaties krijgt aangeboden. Het is een flexibel leertraject op maat waarin deelnemers op elk moment kunnen instromen. Leren in de praktijk is een belangrijk onderdeel, ook krijgen de studenten een eigen leerwerkplaats bij een van de vijf organisaties. Tijdens het traject werken de studenten bij 3 van de 5 organisaties. Zo krijgt een student veel te zien en leert in de praktijk. Moderne leertechnieken worden gebruikt zoals e-coaching en blended-learning.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen