Hoe lang hebben we nog last van de eikenprocessierups?

Foto: CC BY-SA 3.0 (Sarefo)

Het lijkt wel hét woord van 2019: de eikenprocessierups. En we hebben er soms best wel veel last van. Maar hoe lang duurt die overlast nog?

De Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van de eikenprocessievlinder. Die vlinder kwam vroeger incidenteel in Nederland voor maar was tot begin jaren negentig vooral te zien in Midden- en Zuid-Europa. Onder andere door de invloed van de klimaatverandering, maar ook doordat er in Nederland veel eiken zijn aangeplant, is het leefgebied van de vlinder naar het noorden opgeschoven.

Behandelingen

Wanneer je in aanraking komt met de brandharen van een processierups is het verstandig om de huid zoveel mogelijk af te spoelen. Bij jeuk is het niet verstandig om over de huid te wrijven aangezien de brandharen op die manier verder verspreid worden. Om de jeuk tegen te gaan kan het helpen om een crème te halen bij de apotheek. Doe je kleding meteen in de was. Krabben tegen de eikenprocessierupsjeuk helpt niet. Beter is het om de huid af te nemen met plakband. Zo trek je de haartjes eruit. Daarna kun je afspoelen met lauw water. Trek kleding aan die armen en benen bedekt en ga niet in de buurt van eiken op de grond zitten.

Hoe lang nog?

De meeste rupsen zullen in de eerste helft van juni het vierde larvestadium bereikt hebben. De nesten zullen door de twee opvolgende vervellingen in formaat toenemen. De vervellingshuidjes inclusief brandharen blijven in de nesten zitten. De overlastperiode zal tot in juli aanhouden. De precieze lengte van de periode hangt af van de temperatuurontwikkeling. Maar het einde is nu dus echt in zicht!

Bron: naturetoday.com
dank aan drimmelen.nieuws.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen