Gemeente in actie tegen roken, overgewicht en alcoholmisbruik

Foto: Pixabay License / markusspiske

Om de gezondheid van Oosterhouters te bevorderen heeft de gemeente de ontwikkelagenda ‘Vitaal Oosterhout’ gemaakt.

Gezonde keuzes maken

Uitgangspunt is dat Oosterhouters zo lang mogelijk mee kunnen doen aan de samenleving. Daarbij is een goede gezondheid belangrijk. De gemeente wil dit bereiken door onze inwoners te stimuleren en te ondersteunen om zelf gezonde keuzes te maken. Want in de eerste plaats zijn inwoners zelf verantwoordelijk voor een gezonde levensstijl voor hun eigen gezondheid. De Oosterhoutse aanpak richt zich op het behalen van zoveel mogelijk gezondheidswinst op het gebied van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik.

Aantrekkelijk maken gezonde keuze

Sleutel in de aanpak is een integrale benadering van de problematiek, met nauwe samenwerking van gemeente, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties én de mensen waar het om gaat. De focus ligt op het stimuleren van gedrag en de inrichting van de omgeving: hoe gaan we de gezonde keuze gemakkelijk en aantrekkelijk maken?

Gezond eten en meer bewegen

De gemeente en haar partners doen dit met programma’s specifiek voor de jeugd die gericht zijn op jongeren om meer te bewegen en gezonde voeding. Zoals JOGG, Moove, The Daily Mile en Gezonde School. Voor andere doelgroepen zijn er programma’s gericht op levensloop en ‘life events’, omdat is gebleken dat dit bepalende momenten zijn voor gezondheidsgedrag.

Rookvrije generatie en sportakkoord

In 2019 sloot de gemeente zich aan bij de Rookvrije Generatie en werkt ze actief aan de gestelde doelen, zodat voorkomen kan worden dat jongeren beginnen met roken. In 2025 moeten sportverenigingen, kinderboerderijen, speeltuinen en kinderopvanglocaties en zorginstellingen wettelijk rookvrij zijn. De gemeente informeert en faciliteert deze organisaties om al eerder rookvrije zones en een 100% rookvrije kindomgeving te realiseren. Een voorbeeld hiervan is het rookvrij maken van sportgelegenheden. Via een lokaal sportakkoord wil de gemeente hier afspraken over maken met sportverenigingen.

Preventie en handhaving rondom alcohol

In de ontwikkelagenda staan verschillende projecten en activiteiten voor een betere gezondheid. Zoals meer bewegen of gezonder eten. Voor de preventie en handhaving rondom alcohol is een apart plan gemaakt. Voorlichting, preventieve activiteiten en een handhavende aanpak voor jongeren staan hierbij centraal. Ook ouders worden hierbij aangesproken op hun verantwoordelijkheid. Nieuw is dat straks ook de jongeren onder 18 jaar boetes kunnen krijgen als zij alcohol kopen en drinken. Ook gaan alcoholverstrekkers en de gemeente actiever samenwerken bij preventie en handhaving van problematisch alcoholgebruik.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen