Al 147 verzoeken voor ondersteuning door Oosterhoutse ZZP’ers

Foto: Pixabay License / LoboStudioHamburg

Het kabinet steunt ondernemers die getroffen worden door de maatregelen vanwege de coronacrisis met de Tozo.

Ondersteuning voor zelfstandig ondernemers

De Tozo is de tijdelijke ondersteuningsregeling voor zelfstandig ondernemers. De Tozo zal met terugwerkende kracht tot 1 maart 2020 worden ingevoerd en loopt tot 1 juni 2020. Het zal nog enige tijd duren voordat het Rijk de definitieve regeling (Tozo) heeft vastgesteld. Om ondernemers in afwachting van de Tozo te ondersteunen heeft de gemeente een voorschotregeling in het leven geroepen, het voorschot ondersteuning zelfstandig ondernemers (Vozo). Inmiddels hebben al 147 Oosterhoutse bedrijven hier gebruik van gemaakt, zo lezen we in de Nieuwsbrief ‘Ondernemend Oosterhout’.

147 Oosterhoutse aanvragen

Indien je zelfstandig ondernemer bent en als gevolg van de coronamaatregelen in financiële problemen bent gekomen, kunt je dit voorschot op de Tozo aanvragen bij de gemeente. Als je aan de voorwaarden van de Vozo voldoet wordt je inkomen aangevuld tot de voor jou geldende bijstandsnorm. Zzp-ers kunnen via de website van de gemeente (zie link onderaan dit artikel) een aanvraag doen voor een voorschot voor kosten van levensonderhoud zolang de Tozo-regeling er nog niet is. Tot nu toe zijn er al 147 aanvragen gedaan voor de regeling of een voorschot.  Sinds woensdagmiddag zit er een speciaal belteam van 8 medewerkers klaar om zelfstandig ondernemers met vragen over de Tozo-regeling te helpen of te begeleiden bij het invullen van het aanvraagformulier. Je kunt ze het speciale team doorvoor bellen via het centrale nummer vande gemeente 14 0162 en daarna vragen naar het Vozo-team.

Ook iets voor jou?

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor de Vozo zijn:

  • Je bent een gevestigde zelfstandige in de leeftijd van 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd;
  • Je bent woonachtig en rechtmatig verblijvend in Oosterhout;
  • je bent Nederlander of daarmee gelijkgesteld;
  • het bedrijf of zelfstandig beroep wordt in Nederland uitgeoefend;
  • Je voldoet aan de wettelijke vereisten voor de uitoefening van het eigen bedrijf, waaronder het ingeschreven zijn in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel;
  • Je bent vóór 1 januari 2020 gestart met de onderneming en voldoet aan het urencriterium, d.w.z. minimaal 1.225 uur per jaar werkzaam in het eigen bedrijf of zelfstandig beroep.

Zodra het Rijk met de definitieve regeling (Tozo) komt zal de gemeente de aanvraag voor het voorschot aanmerken als een aanvraag voor de Tozo en ontvang je een definitief besluit. De dan al verstrekte voorschotten worden met de definitieve uitkering verrekend.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen