Zonneweide Energiepark A59 weer een stap dichterbij

Foto: Pixabay License / Bru-nO

Op dinsdag 8 december heeft het college van B&W besloten om aan de gemeenteraad voor te stellen een concept verklaring van geen bedenkingen (VVGB) te verlenen voor het zonnepark van Shell langs de A59.

Energiepark A59

Wethouder Marcel Willemsen: “Het energiepark A59 draagt bij aan de Ambitie duurzaamheid en Routekaart voor de energietransitie voor de leefbaarheid en duurzame toekomst van Oosterhout. Voor het opwekken van duurzame energie zet de gemeente Oosterhout binnen de Regionale Energie Strategie -na zonnepanelen op daken- in op windmolens en een aantal hectares zonneweide langs de A59. Met dit besluit hebben we weer een stapje op weg naar een energieneutraal Oosterhout gezet.” Shell heeft in oktober haar aanvraag voor een omgevingsvergunning bij de gemeente ingediend voor een zonnepark van 37 hectare. De aanvraag van Shell is door de gemeente in november beoordeeld. Op verzoek van de gemeente is vooral het landschappelijke inpassingsplan verder uitgewerkt en toegelicht.

Afwijking bestemmingsplan voor vergunning

Voor het afgeven van de vergunning is ook een verklaring van geen bedenkingen (VVGB) nodig om tijdelijk af te wijken van het bestemmingsplan. Tijdelijk omdat het gaat om een periode van 25 jaar. Daarna komt de grond weer beschikbaar voor de oorspronkelijke functie, voornamelijk landbouw. Eerst ligt de concept VVGB voor aan de gemeenteraad en na de inspraak van inwoners op de vergunningaanvraag ligt de definitieve VVGB voor aan de raad. De gemeenteraad kan de VVGB afwijzen als er geen sprake is van goede ruimtelijke ordening.

Tijdspad zonnepark

Op 26 januari 2021 ligt de concept VVGB over de bestemmingsplan afwijking van het zonnepark voor aan de gemeenteraad. (Dus niet zoals eerder gemeld, op 15 december 2020.) Nadat de raad heeft ingestemd met de concept VVGB voor het zonnepark en het college de ontwerpbeschikking heeft goedgekeurd, zal de vergunning ter inzage worden gelegd (februari-maart 2021). Na verwerking van de inspraakreacties zal de raad nogmaals gevraagd worden of zij akkoord gaat met de VVGB (mei of juni 2021). Pas daarna komt er een definitief besluit over de vergunning voor het zonnepark door het college.

Vergunningaanvraag windmolen

Eneco zal waarschijnlijk half december de vergunningaanvraag voor de 2 windmolens indienen. Zij hadden meer tijd nodig om hun plan aan te passen. Dit omdat 1 van de drie windmolens is geschrapt om tegemoet te komen aan de zorgen van de bewoners uit Dommelbergen. Het besluitvormingsproces over de aanvraag van Eneco volgt dus ook later, afhankelijk van het moment van indienen van de vergunningaanvraag en de kwaliteit van de onderbouwing. De gemeente informeert inwoners en belangenverenigingen over de mogelijkheden voor inspraak op de vergunningsaanvragen. Uitgebreide informatie via verschillende kanalen volgt zodra er duidelijkheid is over het moment van terinzagelegging van de initiatieven voor het zonnepark van Shell en windmolens van Eneco. Voor het laatste nieuws kun je ook kijken op de onderstaande website.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen