Burgemeester: “Muziek en emotie”

Foto: Gemeente Oosterhout

Onze Burgemeester heeft weer een blog geschreven om alle Oosterhouters een hart onder de riem te steken tijdens de coronacrisis. Deze is gepost op de Facebookpagina van de gemeente Oosterhout:

“Beste Oosterhouters, muziek en emotie

Het nieuws van premier Rutte vorige week bij de persconferentie zagen we allemaal al wel een beetje aankomen. Maar toch valt het voor veel mensen zwaar. De week gaat weer door en we proberen ons zo goed en zo kwaad als het kan te herpakken. We stoppen onze emoties (boos, bang, verdrietig of wat dan ook) weg en proberen het toch met elkaar zo goed mogelijk te redden. Een ding is zeker, het gaat de komende maanden gelukkig veranderen. Vaccineren zal licht in de duisternis gaan brengen. En met die wetenschap probeer ik u ook mijn verhaal te vertellen.

Afgelopen zondag mocht ik bij ORTS Klassiek Allerlei aanschuiven. Een programma dat al dik 27 jaar door een aantal enthousiaste en gepassioneerde vrijwilligers wordt gemaakt. Twee vriendelijke gastheren ontvingen mij daar met koffie en een leuk gesprek. Beiden zijn zeer betrokken Oosterhoutse radiomakers. Ze doen er alles aan om mensen een mooi uur vol prachtige klassieke muziek op zondagochtend te laten luisteren. En niet alleen luisteren, maar vooral ook te laten beleven: “Want muziek is emotie” zeiden René Dijkstra en Pieter Kerkhof tegen mij. En ze hebben helemaal gelijk.

Aan mij was gevraagd om mijn top vijf klassieke muziek in te leveren, om die tijdens de uitzending te draaien. Ik hoefde over de muziek niet lang na te denken. Mijn jong overleden vader (over wie ik wel vaker heb verteld), had een prachtige stem. Hij was tenor. Iedere zondag gingen we naar de kerk waar hij zelf vaak het Ave Maria zong. Hij draaide platen – meestal opera’s – en dan klonk zijn stem met de muziek door het huis. Hij haalde dan uit bij prachtige aria’s, zoals ‘Una Furtiva Lagrima’ van Donizetti, gezongen door Joseph Schmidt. Joseph Schmidt was een Oostenrijks-Roemeense zanger van Joodse afkomst. Een prachtige tenor met een klein Jiddische trilling in zijn stem. Helaas eindigde zijn leven te vroeg (38 jaar) na een vlucht vanuit een concentratiekamp in Duitsland naar Zwitserland, waar hij door verwaarlozing van een longontsteking in een overgangskamp overleed. In het zicht naar de door hem zo verlangde vrijheid eindigde zijn leven.

Daarnaast heb ik het nummer ‘L’amour est un oiseau rebelle’ gezongen door Maria Callas gekozen. Dit lied betekent zoveel als ‘liefde is een rebelse vogel’. En wat te denken van het nummer ‘Nessun Dorma’ (ga niet slapen), gezongen door Luciano Pavarotti uit de opera Turandot. Dit lied eindigt met ‘bij dageraad zal ik winnen’. Natuurlijk denk ik bij het luisteren van deze nummers aan mijn vader. Dat raakt mij in mijn emoties. Het is belangrijk om met heftige gebeurtenissen uit je leven om te leren gaan. Maar als de twee heren van ORTS Klassiek Allerlei gelijk hebben, dan is muziek zelf ook emotie. En zo ervaar ik het ook. Deze muziek – die toch veelal over liefde en vrijheid gaat – kan ons helpen met de emoties die we herkennen bij de beleving van de heftige omstandigheden die in deze coronacrisis gevoeld worden.

Probeer het maar eens. Gebruik muziek om uw emoties te laten gaan. Opera is drama en pure schoonheid tegelijkertijd. Kies een muzieksoort die u graag hoort. Ik vind deze tijd ook kei ingewikkeld. Maar af en toe je emoties toelaten, helpt bij het beseffen wat er gebeurt én zorgt dat je ermee om kunt gaan. Hopelijk gaan we nu eindelijk (weliswaar te langzaam) naar betere tijden toe. ‘Bij dageraad zal ik winnen.’
Oosterhout, meer voor elkaar!

Mark Buijs
burgemeester van Oosterhout

PS Via deze weg wil ik nogmaals de inwoonster bedanken van wie ik deze week spontaan in het centrum van onze stad een prachtig plantje kreeg. Dank u wel!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen