Tabaksverbod supermarkten krijgt stevige steun: 72% voorstander

jun 29 , 6:09 Nieuws
stoppen roken stoptober
Zeven op de tien Nederlanders zijn voorstander van het verbod op tabaksverkoop in supermarkten, dat aanstaande maandag van kracht gaat.

Tabaksverbod supermarkten

Dit blijkt uit nieuw onderzoek onder ruim 1.200 Nederlanders in opdracht van de Rookvrije Generatie, een initiatief van Hartstichting, KWF en Longfonds. Ook wil de ruime meerderheid van de Nederlanders (71%) sneller af van tabaksverkoop in benzinestations en gemakszaken als Primera en Bruna, liefst al per 2028. Dit staat nu gepland voor respectievelijk 2030 en 2032.

Rookvrije generatie

“Nederland is klaar voor rookvrije supermarkten,” zegt Carla van Gils, directeur KWF Kankerbestrijding en bestuurder van de Rookvrije Generatie. “Het draagvlak is sinds 2009 verdrievoudigd: waar toen 25% van de mensen dit een goed idee vond, is nu 72% het eens met een verbod. Dit laat zien dat rookvrij steeds meer de norm is in Nederland.” Naast veel steun, leidt het verbod naar verwachting ook tot een substantiële afname in het aantal rokers. Onderzoeksbureau SEO becijferde in 2021 dat dit zou resulteren in een daling van 130.000 rokers.

Nieuwe tabakszaken

De publieke verontwaardiging groeit over nieuwe tabakszaken die geopend worden als reactie op het supermarktverbod. Carla van Gils noemt deze ontwikkeling “ronduit stuitend” en in strijd met het streven naar een Rookvrije Generatie. De helft van de Nederlanders vindt dat er geen nieuwe tabakszaken bij zouden moeten komen. Van Gils roept ondernemers op hun verantwoordelijkheid te nemen en te kiezen voor een Rookvrije Generatie.