De Plaaggeesten: Wethouder van der Helm boos als scheiding ten koste van kinderen gaat

Foto: Curio Effent

Vijf scholieren van de Tienerpartij Effent krijgen de opdracht vijf plagerige, kritische vragen te stellen aan een politicus.

Plaaggeesten

Om deze kritische vragen te kunnen stellen struinen De Plaaggeesten het internet af om voor dit doel bruikbare informatie te vinden over de politicus of zijn partij, eerdere gedane uitspraken en kijken ze naar standpunten en daden. In de derde aflevering van De Plaaggeesten richten zij hun pijlen op wethouder Jeugdbeleid Robin van der Helm. De aanleiding is het verschijnen van twee alarmerende inspectierapporten – ´Kwetsbare kinderen onvoldoende beschermd´ en ´Jeugdbeschermingsketen in gevaar´-  over de Jeugdzorg van de ministeries van Gezondheidszorg en Justitie en Veiligheid.

Beschermen we kwetsbare kinderen voldoende?

Eva Govaerts: Artikel 19 uit de Verklaring van de Rechten van het Kind luidt: Ieder kind heeft recht op bescherming tegen mishandeling. Hieronder vallen alle vormen van lichamelijke en geestelijke mishandeling, verwaarlozing en (seksueel) misbruik. Zowel in het gezin als daarbuiten. De overheid is verplicht maatregelen te nemen om kindermishandeling te voorkomen. Ook moet de overheid zorgen voor opvang en behandeling van kinderen die hiervan slachtoffer zijn” Volgens twee Inspecties van ministeries maken gemeenten in ons land dat niet waar. Voelt u zich aangesproken?
Robin van der Helm: De conclusie van het onderzoek van de inspectie luidt gelukkig niet dat geen van de gemeentes in ons land dit niet waar maken. Er zijn helaas gemeenten waar het kennelijk niet voldoende wordt waargemaakt. Als wethouder van Oosterhout heb ik geen signalen dat de in artikel 19 beschreven kinderen geen behandeling dan wel opvang krijgen of vinden en hoop ik dan ook dat ik geen reden heb om me aangesproken te voelen.

Inspectie: Verwaarloosde kinderen op wachtlijst

Esmee Kuijs: De inspecties maken melding van wachtlijsten met daarop kinderen die verwaarloosd of mishandeld zijn of meerdere problemen (bijv. autisme en eetproblemen) hebben. Daarnaast worden kinderen te laat of helemaal niet uit huis geplaatst, ook niet als de rechter dat bevolen heeft. Wij schrikken daar erg van:  Is het echt zo erg?
Robin van der Helm: Ik weet dat wachtlijsten en een lange ‘onderzoeksketen’ de snelheid waarmee gehandeld kan worden onder druk zetten. Dit is al een aardige tijd een punt van aandacht waar we in onze regio als ‘pilot’ hard aan werken. Dit doen we samen met het ministerie. Dat kinderen niet uit huis worden geplaatst ondanks een uitspraak van de rechter zou in onze regio niet voor mogen komen! Dat lijkt mij onacceptabel.

´Een miljoen extra per jaar is niet veel´

Kaylyn.Fauve Mol:  U bent al enkele jaren een onvermoeibaar pleitbezorger voor meer geld naar de Jeugdzorg. Minister De Jonge zegt over drie jaar landelijk al een miljard uit te trekken. ´Wanneer is het genoeg?´, praten wij hem nu even na. En een goede jeugdzorg is toch meer dan een geldprobleem?
Robin van der Helm: Allereerst is het inderdaad belangrijk om vast te stellen dat goede jeugdzorg meer is dan een geldprobleem. Je kunt hier de vergelijking trekken met het onderwijs. Er is meer nodig dan enkel een extra zak geld. Maar om werkelijke innovatie te realiseren is het nodig eerst te investeren. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Scandinavië hebben we eerst meer dan 15% bezuinigd om vervolgens de gemeenten op te roepen het anders en slimmer te organiseren. Het is moeilijk om een nieuwe kijk op jeugdzorg te ontwikkelen vanuit een situatie van enorme tekorten. Het vertrouwen te experimenteren met een meer integrale preventie ontbreekt. Het miljard van Minister De Jonge lijkt heel wat, maar benadert bij lange na niet het bedrag dat bij de start van de decentralisatie is gekort. Voor Oosterhout praat je bijvoorbeeld over een korting van bijna vijf miljoen euro per jaar. Het toegezegde miljard over drie jaar betekent voor ons minder dan een miljoen per jaar voor drie jaar. Nog lang niet genoeg dus.

Zware Jeugdzorg naar de regio

Eef de Jong: De minister wil dat de gemeente zelfstandig alleen nog de lichte jeugdzorg (schoolmaatschappelijk werk, opvoedingsondersteuning) uitvoert  en dat de zwaardere jeugdzorg (pleegzorg, gezinsvervangende jeugdhulp) in de regio wordt opgepakt. Blijkbaar heeft hij weinig vertrouwen in u en uw collega’s. Wat betekent dit voor Oosterhout?
Robin van der Helm: Ik kan nog niet goed bevatten wat men hier nu precies mee bedoelt. Want gemeenten pakken de inkoop en sturing op zwaardere jeugdzorg al regionaal op. Ik lees nergens dat de inhoudelijke en financiële verantwoordelijkheid en regie dan ook bij de gemeenten wordt weggehaald. Ik lees enkel dat gemeenten verplicht worden om middels een regio deze zorg op te pakken en iets over de verplichting om bepaalde tarieven te hanteren. Ik lees dus enkel zaken die gaan over ‘systemen’ en ‘controle’, maar lees nog geen werkelijke inhoudelijke verbeteringen. Ik ben dus erg benieuwd naar het plan dat men in januari zal presenteren.

Esmee Kuijs: Een vaste, vertrouwde begeleider is voor een kind belangrijk. In de praktijk komt daar weinig van, het verloop van jeugdwerkers is groot. Logisch want de beloning is matig en dan word je nog regelmatig uitgescholden en bedreigd ook. Wat kunt u daaraan doen?
Robin van der Helm:  Helaas niet veel. Ik kan enkel aandacht vragen voor continuïteit bij de verschillende aanbieders die voor onze regio werkzaam zijn.

´When You Love Someone´

Evi van Kaam:  Geschat wordt dat 40 tot 60% van de kinderen die jeugdzorg bezoeken thuis met (v)echtscheidingen van de ouders te maken heeft. Wat zou u tegen al die ouders willen zeggen?
Robin van der Helm: Hier raken jullie een onderwerp dat me enorm veel zorgen baart. Ik snap het dat je als ouders een ander pad kiest als de liefde voor elkaar werkelijk verdwenen is. Ik vind dat ouders bij deze moeilijke stap de verantwoordelijkheid hebben om dit met respect voor elkaar en met aandacht voor de kinderen te doen. Te vaak zie ik dat ouders kinderen vragen om ‘partij’ te kiezen. Dat hun persoonlijke woede of verdriet richting hun vroegere geliefde via de kinderen wordt doorgegeven. Dit scheurt kinderen letterlijk in tweeën en daar kan ik enorm boos over worden. Ik zou die ouders willen vragen om het volgende nummer met open oren en een open hart te luisteren: James TW, When You Love Someone (red: zie onderstaande video)

Eva Govaerts: Tijdens de verkiezingsperiode zei u het leuk te vinden ingewikkelde puzzels (problemen) op te lossen. Dan heeft u het met de jeugdzorg wel getroffen?
Robin van der Helm: Het gaat hier om kwetsbare kinderen, dus helaas geniet ik er niet van om dit ingewikkelde vraagstuk op te lossen. Maar jullie hebben zeker gelijk dat dit onderwerp wel alles van een wethouder vraagt dat ie maar kan bieden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen