Ga met een gids op zoek naar paddenstoelen in de bossen van Dorst

Foto: Pixabay License / adege

Zondag 24 oktober gaan de natuurgidsen van IVN Mark & Donge in de Dorstse bossen tweemaal op zoek naar paddenstoelen.

Paddenstoelenwandeling

De bossen bij Dorst staan bekend om hun rijkdom aan paddenstoelen. In de loop der jaren zijn daar meer dan 800 soorten gevonden. Maar wist jij dat er in ons land meer dan 6000 soorten voorkomen? Daar zijn wel veel zeer kleine zwammetjes bij. Al die soorten komen ook nooit tegelijk in één gebied voor. Ze zijn sterk gebonden aan bepaalde omstandigheden : grondsoort, bomen- en plantensoorten waarmee ze samenleven, of waarop ze parasiteren, dode planten en bomen die ze afbreken, aanwezigheid van andere paddenstoelen waarmee ze samenleven en nog veel meer, vaak micro-omstandigheden, die onmisbaar zijn voor bepaalde soorten.

Kleine groepen

Paddenstoelen hebben iets geheimzinnigs. Plotseling zijn ze er – gisteren nog niets te zien, vandaag staat er een paddenstoel en vaak is er na een paar dagen weer niets meer te zien. Op zondag 24 oktober kun je met een natuurgids van IVN Mark & Donge op zoek naar paddenstoelen. Er wordt een ochtend- en een middagwandeling gehouden en je gaat op stap in kleine groepjes, om te voorkomen dat je je met een hele groep om kleine paddenstoeltjes moet verdringen.

Meer informatie

Voor de paddenstoelenwandeling op 24 oktober kun je kiezen voor de wandeling om 10.30 uur of die van 13.30 uur. De wandelingen duren anderhalf tot twee uur en je woprdt begeleid door een natuurgids van IVN Mark & Donge. Je dient je vooraf wel in te schrijven via de onderstaande link. Je ontvangt dan een bevestiging per mail met daarin de startlocatie. TIP: neem een klein spiegeltje mee, om de onderkant van paddenstoelen goed te kunnen bekijken. En met een loep of vergrootglas gaan er onbekende werelden voor je open!

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen