Stichting De Verweesde Toren organiseert een expositie over Willem van Duvenvoorde bij Museum De Roos in Geertruidenberg. Wisseltentoonstelling
Tot en met 26 november kun je in Museum De Roos aan de Markt in Geertruidenberg een unieke expositie zien met als thema de vooraanstaande edelman Willem van Duvenvoorde en het door hem tot bloei gebracht kasteel 'Huis ten Strijen'. Hiervoor heeft Museum de Roos de handen ineengeslagen met de Oosterhoutse stichting De Verweesde Toren. De huidige wisseltentoonstelling kwam tot stand dankzij de medewerking van Heemkundekring de Heerlijkheid Oosterhout en richt zich volledig op de geschiedenis en betekenis van Willem van Duvenvoorde voor de regio Oosterhout. En uiteraard op de overgebleven ruïne (een halve hoektoren) van Kasteel Huis ten Strijen, bekend als De Slotbosse Toren.
Van bastaardzoon tot kasteelheer
Willem van Duvenvoorde werd in 1290 geboren in de buurt van Haarlem en overleed te Brussel in 1353. Hij was een bastaardzoon van Filips III van Du(i)venvoorde en halfbroer van Jan I van Polanen. Zonder enige twijfel behoorde Willem van Duvenvoorde tot de top van de adel in de eerste helft van de veertiende eeuw. Hij bekleedde diverse invloedrijke ambten zoals kamerling en schatbewaarder van Graaf Willem III van Holland en Henegouwen en raadgever van de Hertog van Brabant. Daarnaast was hij financier van diverse vorstenhuizen. Zijn toch al aanzienlijke vermogen breidde hij uit door een enorm grondbezit in West-Brabant, waaronder ontginningen in de voorheen moerassige grensgebieden tussen Holland en Brabant. De grens ook tussen zand en klei.
Op de grens van zand en klei
In 1324 kocht hij het al sinds 1289 bestaand Huis ten Strijen, gesticht door Willem van Strijen, exact op de grens van het Graafschap Holland en het Hertogdom Brabant, een zeer strategische locatie keuze! Vandaar dat ook in de expositie de wapenschilden van zowel Brabant als Holland te zien zijn. Bovendien lag het kasteel toen redelijk veilig voor het gestaag opdringend zeewater. Helaas heeft deze bloeiperiode met luisterrijke kasteelfeesten, jachtpartijen en hoog bezoek aan het Oosterhoutse kasteel niet lang geduurd. De middeleeuwse Hoekse en Kabeljauwse twisten, de St. Elisabethsvloed, de Tachtigjarige Oorlog, het plunderen van de ruïne voor bouwmaterialen in de eeuwen daarna droegen allemaal bij aan de teloorgang van Huis ten Strijen. Gelukkig spreekt de overgebleven halve hoektoren van Huis ten Strijen nog steeds tot de verbeelding.
Meer informatie
De expositie 'Willem van Duvenvoorde en Huis ten Strijen' is nog te zien tot en met 26 november 2022. Museum de Roos is te vinden aan de Markt 46 in Geertruidenberg. Entree is 5 euro per persoon, gratis met de Museumjaarkaart. Kinderen t/m 12 jaar onder begeleiding van een volwassene hebben gratis entree.