Het Hoorcafé is de plek met een ‘luisterend’ oor voor iedereen

Foto: Pixabay License / StockSnap

Stichting Hoormij en bibliotheek Theek 5 organiseren samen een terugkerend hoorcafé, de plek waar mensen die te maken hebben met een gehoor- en of evenwichtsaandoening elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen uit kunnen wisselen.

Hoorcafé

“Maak eerst oogcontact voor je een gesprek begint.” Dat is de tip die ervaringsdeskundige Jetty Mouw het liefste geeft. Jetty is één van de initiatiefnemers van het hoorcafé en al jaren vrijwilligster bij Stichting Hoormij. Door de ziekte van Ménière kreeg zij te maken met gehoorverlies, oorsuizen en evenwichtsstoornissen. Als geen ander kan zij meepraten over wat dit met jou en jouw omgeving doet. Met passie zet zij deze kennis en ervaring inmiddels in om anderen te helpen. “Voor iedereen is de beleving weer anders. Of het nu gaat om verlies van je gehoor, het hebben van oorsuizen of problemen met je evenwicht. Het is niet makkelijk om te ervaren dat je minder op je zintuigen kunt vertrouwen. Het risico is dat je wereld zoveel kleiner wordt. Dat is zonde en niet altijd nodig.”

Lotgenoten

Naast het delen van kennis is er tijdens het hoorcafé veel ruimte voor het delen van elkaars verhaal. “We willen graag de ruimte bieden voor lotgenoten om elkaar te ontmoeten. Mensen die hier zelf mee te maken hebben, maar ook hun familieleden, vrienden, collega’s en overige belangstellenden zijn welkom.” Het idee van een hoorcafé is niet nieuw. Wel is het nieuw dat deze in de bibliotheek plaatsvindt. Wanda Moelands, programmamaker van bij Theek 5 in Oosterhout is blij met de samenwerking. “Als bibliotheek zijn we continu op zoek naar manieren om taal toegankelijk te maken. Daarnaast bieden we als maatschappelijke bibliotheek graag ruimte aan lotgenoten om elkaar te ontmoeten.”

Meer informatie

Het hoorcafé is op 8 november van 14.00 tot 16.00 uur in Theek 5 aan de Torenstraat. Deelname aan het hoorcafé is gratis. Er zal ook een schrijftolk aanwezig zijn om te laten zien hoe zij kunnen helpen bij het communiceren.”We kijken er naar uit om iedereen te verwelkomen. Ongeacht achtergrond of leeftijd, want het is onterecht om te denken dat alleen ouderen hier mee te maken hebben.” Ook mede initiatiefnemer van stichting Hoormij, Maartje Spoelstra, zal bij het Hoorcafé aanwezig zijn. Zelf is ze begin 40 en wil er graag voor zorgen dat ook haar leeftijdsgenoten zich welkom voelen. “We hebben een ‘luisterend’ oor voor iedereen!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen