Zondag weer IVN-natuurwandeling op het Landgoed Oosterheide

Foto: IVN Mark & Donge

Op zondag 12 maart maken de natuurgidsen van IVN Mark & Donge vanaf 13.30 uur een wandeling op het landgoed Oosterheide.

Landgoed Oosterheide

Landgoed Oosterheide is een voormalig heidegebied tussen Oosterhout en Breda. Eind negentiende eeuw is het beplant met bos. Bij de aanleg zijn zeventig verschillende boomsoorten gebruikt. Het is daardoor net of je in een park wandelt. In de achttiende eeuw kocht de Bredanaar Pieter Jan Calckberner hier vijftig hectare heide. Hij liet het gebied deels bebossen. In het open heidegebied met zandverstuivingen en weinig begroeiing werden legeroefeningen gehouden. Op dit terrein werden drie bergjes opgeworpen die dienden als kogelvangers. Ze werden later de Kalbergen genoemd, een verbastering van de naam Calckberner. Het gehele gebied kreeg de naam Kalix Berna, een gelatiniseerde versie van dezelfde naam.

Karel Delcourt van Krimpen

Het ‘Heerenhuys’ dat verscholen ligt in de bossen is in het begin van de twintigste eeuw gebouwd door Karel Delcourt van Krimpen. Hij heeft het parkgedeelte in Engelse landschapsstijl laten aanleggen en de herbebossing van het gebied aangepakt. Sommige lanen zijn met ongebruikelijke combinaties van loof- en naaldboomsoorten beplant. De verspreid liggende weilanden en akkers maken Oosterheide tot een aantrekkelijk, gevarieerd landschap. Natuurmonumenten is sinds 1975 eigenaar van dit gebied en streeft ernaar de landgoedstijl in stand te houden en de natuurwaarden te verbeteren. Zo zijn er vennetjes en amfibiepoelen uitgegraven. Op sommige akkers worden oude graansoorten verbouwd, met de bijbehorende akkerkruiden die allerlei vlinders en andere insecten aantrekken, wat weer gunstig is voor de vogelstand. Kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden hier nooit gebruikt.

IVN-Natuurwandeling

Het gebied vormt een aantrekkelijk en gevarieerd landschap. Er zijn vennetjes en amfibiepoelen uitgegraven. Op de akkertjes worden oude graansoorten verbouwd en op de verspreid liggende weilanden groeit en bloeit een grote verscheidenheid aan bloemen en planten, die allerlei insecten aantrekken, wat weer gunstig is voor de vogelstand. De IVN-gidsen vertrekken om 13.30 uur en de wandeling duurt ongeveer twee uurtjes. Inschrijven is verplicht en kan via de link onderaan dit artikel. Na inschrijving ontvang je een bevestiging met de exacte startlocatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen