IVN organiseert landschapswandeling van 20 km

Foto: IVN Mark & Donge

Op zondag 16 juli organiseert IVN Mark & Donge vanaf 10.00 uur een landschapswandeling van 20 km door Teteringen en de Lage Vughtpolder.

Landschapswandeling

Vanuit Teteringen wordt er o.a. door het bosgebied van de Vrachelse Heide en de historische polder Lage Vucht gelopen. Je loopt een grotere afstand en in pittiger tempo dan bij de gebruikelijke IVN wandelingen. Het wordt echter geen mars; de nadruk ligt op het genieten van natuur en landschap, van geuren en kleuren en van planten en dieren die op ons pad komen. Er wordt vandaag meer gekeken naar het geheel en minder naar de details in de natuur. Hoewel er stevig zal worden doorgelopen is er toch ruimte om hier en daar uitleg te geven over de natuurverschijnselen die je zal tegenkomen in dit waterrijke gebied.

Lage Vuchtpolder

De Lage Vuchtpolder is ca. 700 ha groot. De bodem bestaat grotendeels uit veen met dekzand en kleilaagjes. Het is een eeuwenoude polder met grote waarden, zowel natuur- als cultuurhistorisch. De Lage Vuchtpolder is van oudsher een drassig tot nat gebied, dat niet geschikt was voor akkerbouw en bewoning. De natte graslanden, beemden genoemd, werden tot in de zomer als hooiland gebruikt, in de nazomer als weidegrond. In de winter stonden de beemden deels onder water waardoor ze onbewoonbaar waren, maar ideaal voor overwinterende watervogels en steltlopers.

Verdedigingswerken

Deze polder was eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de verdedigingswerken van de stad Breda. Het buitengebied van Breda werd met water uit de Mark geïnundeerd en dat maakte de stad tot een vrijwel onneembare vesting. Ook werden schansen en linies aangelegd, die voor een groot deel nog zichtbaar zijn. De Spinolaschans is de bekendste. Deze is in 2014 gerestaureerd en van ongewenste begroeiing ontdaan.

Meer informatie

Het is een goed idee om een verrekijker mee te nemen. Deze wandeling is ongeveer 20 km lang en zal 5 à 6 uur duren. Neem voldoende eten en drinken mee en let op het weerbericht: regenkleding en waterdichte schoenen zijn soms nodig, maar zonnehoed, zonnebril en zonnebrandmiddel kunnen dat ook zijn. Inschrijven is verplicht via de link onderaan dit artikel. Na inschrijving ontvang je informatie over de vertrekplaats.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen