Aristoteles: "Verwondering is het begin van alle wijsheid"

feb 27 2023, 6:52 Agenda
vastwel2
VASTWEL gaat de tweede week in met 40 dagen verhalen op de ORTS en een expositie bij Theek 5 aan de Torenstraat.

Inspiratie en creativiteit

Jaap Oomen: "Aristoteles zie ooit: 'Verwondering is het begin van alle wijsheid'. Ik zeg: 'Verwondering is de basis voor inspiratie en creativiteit'. Het zorgt voor psychologische groei en houdt de geest lenig. Als kind verwonderen we ons voortdurend, maar naarmate we ouder worden verleren we het. Als je je kunt blijven verwonderen over alledaagse zaken dan ben je bezig met je (psychologische) groei. Het dwingt onze geest tot aanpassing, tot herschikking van ons referentiekader."

Verbijstering & Verwondering

Jaap Oomen is lid van het VASTWEL team en vertelt dat diverse scholen meewerken om in een lesprogramma de verwondering, maar misschien ook juist de verbijstering, vaker in te zetten om er "wijzer" van te worden! De creatieve uitingen vind je onder andere in de permanente tentoonstelling die je tot en met Pasen kunt zien bij Theek 5. Hier staat ook een kaartenrek, dat gedurende de 40 dagen dagelijks wordt bijgevuld. De kaarten zijn gemaakt door leerlingen die op hun eigen manier het thema Verbijstering & Verwondering belichten. De kaarten zijn gratis en zijn bedoeld om er iemand mee te verassen.

40 dagen verhalen

De reacties op de eerste VASTWEL uitzendingen, vanuit de trouwzaal van het stadhuis, zijn zeer positief. Deze week kun je in deze serie achtereenvolgens zien: Walther Halters, Marylene Huibregts, Jacqueline Pheninkx, Antony Hermus, Jelle van Opzeeland en Mattie Trommelen. In een gesprek vertellen ze over hetgeen ze Verbijstert of Verwondert De uitzendingen zijn dagelijks te zien op op ORTS Televisie en op YouTube. VASTWEL- is een van de activiteiten in de vastenperiode van het Leer-en Inspiratiehuis van het Sint Catharinadal.