Op 3 april organiseert Film op Locatie in het Inspiratielab de filmvertoning van Babyteeth binnen het thema van VASTWEL 2025.
Een film maken die zowel jong als oud aanspreekt, is een talent dat niet velen gegeven is. Het productieteam van het Sinterklaasjournaal weet bijvoorbeeld feilloos grapjes in scènes te verwerken die enkel volwassenen begrijpen, terwijl het programma bedoeld is voor kinderen. Regisseur Shannon Murphy slaagt erin om in de film Babyteeth zowel de ouders Anna en Henry als hun tienerdochter Milla een volwaardig en gelaagd verhaal te laten vertellen. Dit komische drama, dat op donderdagavond 3 april wordt vertoond bij het Inspiratielab, heeft dan ook voor verschillende generaties veel te bieden. De ernstig zieke tiener Milla valt voor de drugsdealer Moses – een regelrechte nachtmerrie voor haar ouders. Maar door deze nieuwe relatie vindt Milla haar levenslust terug, al raakt ze tegelijkertijd steeds verder de weg kwijt. Terwijl zij een leven leidt waarin ze niets meer te verliezen heeft, kijken haar ouders en omgeving machteloos toe.
Film op Locatie selecteerde Babyteeth voor het programma van Vastwel 2025, dat als thema heeft ‘Over leiden/lijden & bevrijden’. Een bijzondere keuze, want deze film uit 2019 kreeg volgens programmeur Simone Leijten niet de aandacht die hij verdiende – mogelijk door de coronarestricties die kort daarna volgden. Simone: “We waren blij dat het team van Vastwel ons vroeg om opnieuw deel te nemen aan hun programmering. Babyteeth is een film waar ik al lang een goede gelegenheid en locatie voor zocht, en dat is nu eindelijk gelukt.” De film wordt vertoond bij het Inspiratielab in winkelcentrum Arendshof 229. Dit lokale initiatief, opgericht door jongeren, ouders, ondernemers en professionals uit de zorg en het onderwijs, biedt een plek waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten, hun talenten kunnen ontdekken en samen activiteiten kunnen ondernemen om sterker in hun schoenen te staan.
In deze setting is Babyteeth een film die binnenkomt. Het thema van een terminale ziekte wordt niet overdreven belicht met ziekenhuisscènes, medicatie of dramatische kotspartijen, maar blijft toch een zwaar onderwerp. Tegelijkertijd zien we Milla genieten op feestjes, ontspannen bij het zwembad en zich langzaam bewegen richting haar eerste seksuele ervaring. De situatie is hartverscheurend, maar de scherpe dialogen en het absurdisme van de ‘opvoedstrategie’ van Anna en Henry zorgen regelmatig voor een glimlach. Meer informatie en tickets zijn te vinden op www.filmoplocatie.nl.