In het kader van 80 jaar bevrijding van Oosterhout wordt op 4 mei een bijzonder concert opgevoerd in de Sint-Paulusabdij aan de Hoogstraat. Het werk, getiteld "Plotseling Vertrokken – Hoe een monnik in verzet kwam", vertelt het indrukwekkende en waargebeurde verhaal van monnik Jacques Kerssemakers en de jonge Bredanaar Jan Huijbregts, twee verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog.
Jacques Kerssemakers was tijdens de oorlog verbonden aan de Paulusabdij en speelde een cruciale rol binnen een spionagenetwerk dat inlichtingen verzamelde over het Vliegveld Gilze-Rijen, destijds een belangrijke uitvalsbasis voor de Duitse Luftwaffe. Het concert neemt het publiek mee in hun verhaal van roeping, oorlog en keuze – samengevat in de krachtige ondertitel: “Eén oorlog, één roeping, één keuze.”
De muziek is geschreven door de Italiaanse componist en dirigent Gabriele Petouchoff, die tijdens zijn conservatoriumstudie in Tilburg kennismaakte met het onderbelichte verhaal van deze lokale verzetsstrijders. Petouchoff, ook bekend als begeleidend pianist van Cadans, raakte zodanig geraakt door het verhaal dat hij besloot het te vertalen naar een eigentijdse klassieke compositie. Wilma Wagenaar, verbonden aan de Sint Paulusabdij, schreef het script. Het concert wordt uitgevoerd door een koor, professionele internationale musici, zangers én een verteller die het verhaal tot leven brengt.
De uitvoering op 4 mei begint stipt om 20.00 uur, aansluitend op de twee minuten stilte van de Nationale Dodenherdenking. Bezoekers worden verzocht ruim op tijd aanwezig te zijn om deze overgang van stilte naar muziek respectvol te kunnen meemaken. Kaarten kosten 20 euro voor volwassenen, 10 euro voor studenten en 5 euro voor kinderen en de kaarten zijn via DEZE LINK te bestellen. Let op dat er wel werkzaamheden plaatsvinden aan de Hoogstraat waardoor je je route naar de Sint-Paulusabdij wellicht moet aanpassen.