Het mooiste uurtje van de week bij h19

mei 30 , 6:42 Agenda
h19
Over drie weken staat een groot deel van de h19-cursisten met een beperking op het podium te dansen en te zingen bij Brullen in De Bussel.

Brullen in De Bussel

Maar voor het zover is, moet er gerepeteerd worden. En dat doen de cursisten onder leiding van vier bevlogen medewerkers van h19 het hele jaar door. Martine Huijbregts ging bij ze langs om te vragen naar dit bijzonder initiatief. Kim van Damme geeft één keer in de week les in beeldende kunst aan zeven cursisten. Hoewel deze cursisten 20 juni niet op het podium staan, zijn ze toch betrokken bij de productie, want de poster komt uit hun koker.

Thema 'disco'

“Het thema is disco. Iedereen kwam met een eigen ontwerp: discobollen, gekleurde vlakken, muzieknoten.” Uiteindelijk hebben de cursisten een groot vel rood geverfd met rollers. “Daarop hebben we de verschillende ontwerpen in een mooie compositie gelegd en dat is de poster geworden.” De meeste cursisten komen wekelijks schilderen of tekenen. “Maar ik heb ook een leerling die heel enthousiast bezig is met keramiek.” Als het lukt gaat de groep ook nog slingers en een programmaboekje maken. Werken met deze doelgroep vindt Kim heel leuk om te doen. “Ze zijn zo expressief en komen echt met mooie eigen ideeën. Ik word er heel enthousiast van.”

Dansles

Bij dansdocent Roxanne Joosen willen de twaalf cursisten van dansgroep Zeppuh! vooral niet als kinderen behandeld worden. “Ik hoef absoluut niet aan te komen met K3, dat zoeken ze echt niet.” Een repetitie met Zeppuh! ziet er daarom uit als een standaard dansles. “We behandelen alle stijlen, van ballet tot modern. Het mooie is dat de cursisten eigenlijk alles aan kunnen, alleen grondwerk is niet voor iedereen haalbaar.” Het fijne van de repetities met Zeppuh! vindt Roxanne dat de cursisten geen oordeel vellen. “Het maakt niet uit hoe het eruit ziet, het is altijd goed en gezellig.” Brullen in De Bussel wordt voor de cursisten één groot discofeest, weet Roxanne. “Ze gaan een grapje uithalen met het publiek, daar kijken ze heel erg naar uit. En we hebben nieuwe glitterpakken die iedereen natuurlijk moet zien.”

Koor

Het koor Applaus wordt wekelijks begeleid door Ans Backhuijs en Gerdien Breems. “Wij werken samen sinds september en dat ging eigenlijk meteen heel goed”, zegt Gerdien. “Ik zoek de muziek uit, gebaseerd op wat de cursisten leuk vinden, en Gerdien regelt de teksten”, vult Ans aan. “Het is een heel constante groep, ze zijn er bijna allemaal elke week.” Tijdens de repetities worden de cursisten uitgedaagd om steeds een stapje bij te zetten. Ans: “We hebben bijvoorbeeld wel eens tongbrekers met ze geoefend, om te voorkomen dat ze binnensmonds gaan zingen. Het is opvallend hoe goed ze dat dan mee kunnen doen.” Gerdien, die al jarenlang met de groep werkt, noemt de wekelijkse repetitie het mooiste uurtje van de week. “Het is heel erg intensief, maar ik krijg er ook veel energie van. De cursisten zijn echt goudeerlijk en er is zeker ruimte voor geintjes, al moeten de algemene regels wel heel duidelijk zijn.” Ans: “Geen kwalleballerij bij ons!”

Koop nu je kaartje

Voor Brullen in De Bussel wordt het koor aangevuld met zangers zonder beperking die een aantal weken mee repeteren, zoals ouders van cursisten en leden van andere koren in Oosterhout. “Dat koor is de afgelopen jaren enorm gegroeid”, zegt Gerdien. Ans: “Volgens mij zit het dit jaar zelfs helemaal vol. Brullen staat inmiddels echt als een huis.” Brullen in De Bussel vindt donderdag 20 juni plaats om 19.30 uur in theater De Bussel. Kaartjes kosten 5 euro en zijn te krijgen via de onderstaande link.