IVN organiseert Verrassingswandeling in Dorst

30 mrt , 6:04 Agenda
grijze zandbij
Ocrdu by Wikipedia
IVM Mark & Donge organiseert op 31 maart een Verrassingswandeling in Dorst met de Grijze Zandbij in de hoofdrol.

IVN Verrassingswandeling

De Grijze Zandbij is een solitaire bijtje dat alleen in het voorjaar actief is en heel kritisch is wat betreft voedsel en weer. Ze vliegen uitsluitend bij droog en wat zonnig weer en verzamelen dan stuifmeel van bloeiende wilgenkatjes. Solitair wil zeggen, dat de vrouwtjes elk een eigen nestgang graven. Ze doen dit op een warme plek in open zandgrond, vaak met tientallen vrij dicht bij elkaar. Toch geen gezamenlijk nest, zoals veel bijen- en hommelsoorten maken, maar wel een soort kolonievorm.

Metamorfose

De nestgang gaat loodrecht de bodem in, kan wel ruim 50 cm diep gaan en krijgt een aantal korte zijkamertjes waarin steeds één eitje wordt gelegd, voorzien van een voorraad stuifmeel. De larve voedt zich hiermee. Dan volgt verpopping in een zelfgesponnen cocon. Aan het eind van de zomer is de metamorfose voltooid en is de bij volgroeid. Deze blijft dan nog veilig in de cocon overwinteren en kruipt pas in het vroege voorjaar naar boven om bovenin de nestgang te wachten tot de wilgen gaan bloeien. Dan begint de cyclus opnieuw.

De Grijze Zandbij in actie

Dat betekent, dat we om de grijze zandbij in actie te zien, zeker moeten zijn van aangenaam weer en bloeiende wilgen. De wandeling zal bij gunstige weersomstandigheden op 31 maart plaatsvinden, maar de weersomstandigheden moeten worden afgewacht. Als je aan deze bijzondere wandeling mee wilt doen, klik dan op de onderstaande link om jezelf op te geven. Na inschrijving ontvang je informatie over de vertrekplaats.