Op 19 januari neemt kunsthistoricus en conservator Alexandra van Dongen van Museum Boijmans Van Beuningen je mee op een smakelijke tijdreis.
In een tijd waarin het aardewerk uit het pottenbakkerstadje Oosterhout vanwege zijn uitstekende kwaliteit en aantrekkelijke prijs geliefd was in heel Nederland (en daarbuiten), speelde Rotterdam een belangrijke rol als handelspartner. Van de markt tot in de keuken: deze unieke samenwerking heeft sporen achtergelaten die tot op de dag van vandaag te bewonderen zijn. Op zondag 19 januari neemt Alexandra van Dongen, conservator bij Museum Boijmans Van Beuningen en kunsthistoricus, je mee op een historische tijdreis over koken en eten. Tijdens deze smakelijke lezing vertelt zij over kookgerei, bereidingswijzen en hoe de Oosterhoutse potten en kannen hun weg vonden naar de keukens van weleer. Een boeiend lezing waarin alledaagse objecten bijzondere verhalen vertellen.
Het Oosterhoutse aardewerk is belangrijk erfgoed dat te vinden is in diverse museale en archeologische collecties, zoals het Rijksmuseum Amsterdam, Museum Boijmans Van Beuningen, Museum Rotterdam en zelfs het Metropolitan Museum of Art in New York. Vereeuwigd op schilderijen van beroemde kunstenaars zoals Johannes Vermeer en Hendrick Sorgh. Tijdens de lezing zal Alexandra van Dongen ook de verbinding leggen met de aardewerkvondsten die permanent tentoongesteld zijn in de voormalige pottenbakkerij op de locatie van De Schelleboom in Oosterhout.
De lezing sluit aan bij het jubileum van de Rotterdamse Markthal en de permanente archeologische tentoonstelling De Tijdtrap, die in oktober 2024 hun 10-jarig bestaan vierden. Ter ere hiervan is een bijzonder kookboek verschenen: Een culinaire tijdreis. 1000 jaar koken in Rotterdam. Dit boek biedt een fascinerende kijk op de culinaire geschiedenis van de stad en heeft een verrassend Oosterhouts tintje. In de archeologische tentoonstelling op verdieping -2 van De Tijdtrap zijn kookgerei en restanten uit verschillende periodes te bewonderen. Een van de stukken is een zeventiende-eeuwse aardewerken kookpot uit Oosterhout, die symbool staat voor de grootschalige productie en export van gebruiksaardewerk in die tijd. Culinair-historicus Manon Henzen (Eet!verleden) selecteerde aan de hand van deze vondsten authentieke recepten, gebaseerd op middeleeuwse voedselresten en historische kookboeken.
De lezing 'Een Culinaire Tijdreis' vindt plaats op 19 januari vanaf 14.30 uur in De Schelleboom aan de Mathildastraat 37a in het centrum De entree bedraagt 5 euro inclusief koffie of thee vooraf en een drankje na afloop. Een middag vol geschiedenis, cultuur, en culinair genot wacht op u. RESERVEER HIER snel jouw plek en ontdek de smakelijke geschiedenis van Oosterhouts aardewerk!